301 Yönlendirmesi Nedir ve Nasıl Yapılır? [SEO Önerileriyle]

» » 301 Yönlendirmesi Nedir ve Nasıl Yapılır? [SEO Önerileriyle]

2 dakikada okuyabilirsiniz

301-yonlendirmesi

Eski sayfaları yeni sayfalara taşıma webin doğasında var olan bir durum. Peki bu taşıma işlemlerinde SEO’da kayıp yaşamamak için 301 yönlendirmesi nasıl kullanılmalı?

Hadi başlayalım.

Google sayfaların URL’leri değiştiyse bunu 301 ile belirtmenizi önerir. Bu yüzden Google 301 yönlendirmelerini sever.

❓301 Yönlendirmesi Nedir?

301 yönlendirmesi, bir içeriği kalıcı olarak var olan linkleri de aktaracak şekilde yönlendiren HTTP durum kodudur. Örneğin tatil.eskisite.com’u eskisite.com/tatil’e yönlendirmek gibi.

301-yonlendirmesi-nedir
301 yönlendirmesinin görsel anlatımı.

❓301 Yönlendirmesi SEO’yu Etkiler mi?

Evet doğru yönlendirmeler SEO’da sıralama kaybı yaşamayı minimum seviyelerine indirir. Organik sonuçlarda sıralamanızı iyileştirmek için kullanılan en etkili yöntemlerdendir. Ayrıca sayfa eğer kalıcı olarak taşınmışsa 301 yerine 302 yönlendirmesi yapmak size zarar verebilir.

301 veya 30X yönlendirmeleri PageRank’ı içerdiğinden backlinklerinizde zamanla yeni URL’ye aktarılır. Tüm 301’ler %100 PageRank’ı geçirmez.

301 yönlendirmelerinizi en az 1 sene aktif tutmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca HTTP sürümlerinizin HTTPS’ye yönlendiğinden emin olun.

Öneri: Site haritalarınızda 301’li URL bırakmayın. 301 kodu döndüren sayfalar artık var olmadığından Google’ın onları taramasına gerek olmayacaktır. Tarama bütçeniz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Ayrıca meta yenileme ile yönlendirmeyi önermemekteyim.

404 sayfalarınızı alakalı bir içeriğiniz varsa oraya 301 ile yönlendirmeniz doğru olacaktır. Alakasız yönlendirmeler Search Console’da Soft 404 uyarıları almanıza neden olur.

İçerik budama çalışmalarınızda eski içeriklerinizi yeni içerikte toplarken 301 yönlendirmelerini kullanmayı düşünebilirsiniz. Ek olarak e-ticaret scripti ararken mutlaka yönlendirme modülünün olup olmadığına bakın; çünkü bu sizin işinizi çok kolaylaştıracaktır.

❓Hangisi Daha İyi: 301 mi yoksa 302 mi?

Arama motorları yönlendirme türlerini farklı algılar. 301 sayfanın kalıcı olarak taşındığına, 302 ise geçici taşındığına işaret eder. Sayfanız için hangisi uygunsa o yönlendirme kullanılmalıdır.

Uyarı: Kırık backlinkleri yönlendirmezseniz sıralamanızda kayıp yaşayabilirsiniz.

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

.htacces dosyanızı kullanarak 301 yönlendirmelerinizi ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde siteye gelen herhangi bir eski URL’yi dosya yakalar ve yenisine yönlendirir.

  1. Adım: “Not Defteri” gibi metin editörü açın,
  2. Adım: Redirect 301 / https://istediginiz-adres.com/
  3. Dosyayı .htaccess olarak kaydedin ve sunucunuza yükleyin bu kadar.

WordPress gibi hazır CMS’lerde bunun için bazı eklentiler de bulunuyor.

Sayfanın Chrome’da hangi kodu döndürdüğünü görmek için favori eklentim olan Redirect Path’ı öneririm.

301-yonlendirme-chrome
Yönlendirme kontrolü.

Sitenizde kapsamlı bir SEO analizi yaparak bu sorunlarınızı görebilirsiniz. Bunun için Ahrefs Site Audit, Screaming Frog ve Deepcrawl gibi araçları deneyebilirsiniz.

Dikkat: Yönlendirme zincirlerinden (Redirect Chains)  kurtulun yani sayfa sürekli yönlenmesin: A Page > 301 > 301 > B Page gibi senaryo buna örnektir.

redirect-chains
Redirect Chains olan sayfaları Screaming Frog ile bulabilirsiniz.

Blogger’da 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

1. Blogger Dashboarda ekranına gelin,

2. Sol menüden “Ayarlar” kısmına tıklayın,

3. “Arama Tercihleri” bölümüne gelin ve “Özel Yönlendirmeler” kısmında düzenle kısmıan tıklayın,

4. “Kaynak” bölümüne eski URL, “Hedef” yerine de Yeni URL’yi yazın ve kaydedin hepsi bu kadar.

blogger-301
Blogger 301 yönlendirme ekranı.

Her ne kadar az görülse de kimi durumlarda bazı sayfalarınızın canonical sürümleri 301 sayfayı işaret edebilir. Bu tür durumlarda 301’lenen sayfayı değil 200 kodu döndüren sayfayı canonical olarak belirtmelisiniz.

Sonuç olarak yönlendirmeleri yapmak aslında oldukça basittir, zor olan kısım bunları yönetmek ve doğru kurgulamaktır.

Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)
Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir