Yapısal veriler tüm siteler için yararlıdır, makine öğrenimi konusunda arama motorlarına yardımcı olurlar ve SERP’i zenginleştirirler. Google, hükümet ve yetkili sağlık siteleri haricinde SERP’te artık bu schema türünü göstermese de Bing gibi diğer arama motorları gösteriyor.
Yapılandırılmış veriler ile ilgili kapsamlı yazımı okumanızı öneririm. Yapısal verilerinizi oluştururken JSON-LD kullanmanız faydalı olacaktır.
FAQ (SSS) Schema Nedir?
Sık sorulan sorular (FAQ) schema, arama terimlerine bağlı olarak ziyaretçilerin belirli bir konuyla ilgili aradıkları soruların ve cevapların yer aldığı listeyi içerir.
Bazı yapılandırılmış veriler sadece JSON-LD’de kullanabiliyor, bundan dolayı microdata veya RDFa bu verileri desteklemeyebilir.
— Samet Özsüleyman (@sametozsuleyman) May 2, 2019
Eskiden Google’da FAQ schema sayfaya eklendiğinde aşağıdaki gibi görünebiliyordunuz:
Bing’te ise uygun intentli sorgularda aşağıdaki gibi görünecektir:
Sesli aramalarda SEO performansını arttırmak ve Google Asistan’da daha fazla yer alabilmek adına güzel kullanmayı düşünebilirsiniz.
SSS İçeriğim Google’da Nasıl Yer Alabilir?
Google SERP’te artık sadece hükümet ve otoritesi yüksek sağlık sitelerini gösterdiği için yer alamazsınız.
Sık sorulan sorular sayfası sadece teknik açıdan size olumlu katkıda bulunmaz aynı zamanda müşteri hizmetleri ekibinin de az da olsa yükünü hafifletmede yardımcı olabilir. Her sitenin bu işaretlemeyi kullanması gerekmiyor.
Forum sitelerinin Q&A schema kullanması daha mantıklı olacaktır.
FAQ Schema Yönergeleri
Yapısal verilere özgü olan FAQ kurallarına baktığımızda bu uygulamanın illa akordiyon şeklinde kullanılması gerektiğine dair madde bulunmuyor. Tüm SSS içeriği kaynak kodda bulunmalı ve sitenin kendisi tarafından oluşturulmalıdır. Reklam amaçlı FAQ kullanmamanızı da öneririm. Kuralların tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Örnek FAQ Schema Kodu
FAQ kodunu almak için: faq-schema-ornek-kodları
Schema oluşturmak için https://technicalseo.com/tools/schema-markup-generator/ bu adresi de kullanabilirsiniz.
Bu kod içerisinde kullanabileceğiniz HTML biçimleri;
- <h1> ile <h6> aralığı,
- <br>,
- <ol>,
- <ul>,
- <li>,
- <a>,
- <p>,
- <div>,
- <b>,
- <strong>,
- <i> ve <em>.
Hazır CMS kullanıyorsanız WordPress’te Yoast’ın FAQ schema desteği bulunuyor onu kullanabilirsiniz.
FAQ Schema Doğrulaması Nasıl Yapılır?
Schema kodunu ekledikten sonra yapmanız gereken ilk şey işaretlemeyi doğrulamak olmalıdır. Hata varsa düzeltmeyi deneyin işaretlemeyi tamamlayın. Google Search Console’a gidip “URL denetleme” aracıyla sayfayı tarayın ve geçerli yapısal verileri kontrol edin:
Google’ın Zengin Sonuçları Test aracını da kullanarak test işlemlerinizi tamamlayın.
Search Console’da Alabileceğiniz Bazı FAQ Hataları
- “mainEntity” alanı eksik
- “acceptedAnswer.text” alanı eksik
- “name” alanı eksik.
Son olarak yazımda belirttiğim bilgiler zaman içinde değişebilir ve Google yenilikleri bu süreçte açıklayabilir. Lütfen önceki tarihli yazılarımda bu durumlara da dikkat ederseniz sevinirim.
Faydalı Link;
Yazıda name ve accepted hatalarını nasıl düzeltebilirim acaba?
Selamlar,
“name” kısmına aslında soru ismini cevap kısmına da cevabı net bir şekilde yazıp ” işaretlerine dikkat ettikten sonra hata almamanız gerekiyor.
Samet hocam,
Sizin makalelerinizde table of content eklentisi var sanırım, ve bu girişteki başlıklarda soru işareti olanlar Faq gibi davranıyor. Bunu nasıl yapıyorsunuz. yani demek istediğim faq için Yoast SEO eklentisinden mi yararlanıyorsunuz yoksa farklı bir eklenti mi var
Selam Enis,
Evet belirttiğin eklentiyi kullanıyorum, yoast seo değil all in one seo kullanıyorum sitemde. Ayrıca belirttiğin kısımları kendim manuel olarak oluşturuyorum eklenti kullanmadan.
Ben bunu bir konumda ve sıkça sorulan sorular bölümünde kullandım url adreslerini yeniden indexlettim fakat görünüm sizin ki gibi olmadı. Acaba tek schema mı kullanmak gerekiyor.
Selam Ali,
Her schema SERP’te gözükmeyebilir, sizin yapmanız gereken doğru schema kodlarını hatasız bir şekilde siteye eklemek. Ardından test edip, search console’a yansımasını beklemek olmalıdır. Benim de birçok sayfam da FAQ olmasına rağmen SERP’te birçoğu şu an için gözükmüyor :=)
Merhaba Samet hocam,
Peki, oluşturduğumu bu kodu wordpress içerik sayfasına nasıl ekleyebilirim. Yoast bu desteği paralı versiyonda mevcut ancak ben ücretsiz versiyonunu kullanıyorum.
Merhaba Olcay,
Farklı eklentiler de deneyebilirsin yazıya ek HTML eklenebilen eklentiler vs var şu an adları aklıma gelmedi ya da ücretli versiyona geçiş :=)