Arama motorlarında sıralama almak için sadece bir teknik değil birkaç teknik uygulanması gerekiyor. Bunlardan birisi de Off Page SEO; ama bu tekniği uygularken ciddi hatalar yapılabiliyor.
Yeni başlayanlar veya SEO’da hata yapıp yapmadığını kontrol etmek isteyenler bence bu blog yazısı tam size göre 🙂
Başlıyoruz…
1. Sadece DoFollow Kullanmak
DoFollow bağlantılar backlinkleri iletir ve sitenize olumlu katkı sağlayabilir. Doğal olarak popüler olan siteler DoFollow ve NoFollow bağlantıların karışımına sahiptir.

Tüm backlinklerinizin dofollow olması gerçekten doğallık açısından sizce de sorgulanması gereken bir durum değil mi? NoFollow bağlantıları yok saymak büyük bir hata olabilir. Siteniz yalnızca DoFollow link alırsa Google bunun doğal olmayan bir davranış olduğunu fark eder ve muhtemelen manuel işlem görebilirsiniz.
2. Kalitesiz Makale Yazımı
Konuk yazarlık uygulaması ülkemizde tam olarak yürütülemese de yurt dışında oldukça popüler. Burada yazılan makalelerden ciddi trafik geldiği gibi paylaşıldıkça referring backlink sayısı da artış gösterebiliyor.
İyi trafik elde etmek ve sıralama almak istiyorsanız bunun için kaliteli bir iş çıkartmanız gerekiyor. Yeri geldiğinde 1 haftayı o içeriğe ayırıp en kaliteli şekilde onu yayınlamak için uğraşmalısınız. İyi bir içerikse backlink doğal olarak gelecektir zamanla.
100 kelimesi X TL olan ve alanında hiçbir otoritesi/bilgisi olmayan yazıların alınması kaliteyi yerlere serecektir. Google oldukça zeki olduğundan içeriğin ne derece kaliteli olup olmadığını belirleyebilir.
3. Aşırı Anchor Text Kullanımı
Anchor Text ile linklerin Google hangi konuyla alakalı olduğunu rahatça anlayabiliyor. Burada bu anchor textlerin yanlış kullanımı kötü sonuçlar doğurabilir. Sitenize gelen linklerin birçoğunun hep tam eşleşmeli anahtar kelimeyle gelmesi doğal olmayan durumdur.

Mesela benim bloğuma gelen linklerin hepsinin “SEO, SEO uzmanı” olarak gelmesi gibi. Linklerin verilmesi farklı olmalıdır, kimi direkt URL ile beni tavsiye edebilir kimi adımı yazıp link verebilir. Bunlar bir karışım halinde olmalıdır.
4. Otomatik Backlink Oluşturucular
Backlink generator olarak bilinen bu siteler veya sistemler resmen spam göndericilerdir ve site adreslerini buldukları her yere atarlar. Gerçi Google’dan birçok çalışan bunları algılayabildiklerini belirtiyor fakat bu programlardan da uzak durabilirsiniz. Birkaç dakika içinde yüzlerce linkiniz olabilir; ama bu bir süre sorna Search Console’da uyarıyı görmenize yarar 🙂

5. Paravan Blog Ağları (PBN)
PBN’de kısaca paravan sahte ufak siteler oluşturularak kendi aralarında bağlantı kurularak backlink elde edilmek istenilmektedir.
2012’li yıllarda sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisi. Üzüldüğüm nokta birçok kişinin bunu uygulanması için sözde öneriler sunuyor olması :/ Bu ağlara katıldığınızda köprü sayfalar gibi oluşumların içinde yer alınması manuel işlem veya algoritmik cezaların kapısını çalabilir. Şuanda bunu uygulayıp ceza almayan elbette siteler olabilir bununda farkındayım :=)
6. Widget Backlinkler
Widget’lar canlı sohbet uygulamalarından hesaplama araçlarına kadar birçok şeyi kapsayabilir. Bunlar sitede etkileşimi arttırmak ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için mükemmel araçlardır. Oluşturduğunuz Widget çok faydalıysa birçok farklı site onu kullanır ve size backlink gelmeye başlar.
Google, widget bağlantılara NoFollow verilmesi gerektiğini belirtiyor.
7. Düşük Kaliteli Linkler Edinmek
Web üzerinde yetkiniz ne kadar artarsa hem otoriteniz hem de edinebileceğiniz backlinler de artabilir.
Bir sitenin ne kadar otoriter olduğunu net olarak söylemek imkansızdır; ancak Ahrefs veya Moz gibi araçlar burada bir Domain Rating gibi derecelendirmelerle SEO uzmanlarına yardımcı olabiliyor. 100 üzerinden verilen puanlamada YouTube veya Facebook gibi sitelerin yüksek kaliteli siteler olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Vikipedi’den elde edeceğiniz bir link bile size 100 tane çok düşük ve alakasız sitelerden aldığınız linklere kıyasla faydalı olacaktır.

Google’da indexi dahi bulunmayan sırf link satmak için açılmış sitelerden alınan linklerden uzak durabilirsiniz.
8. Blog Yorumları
Blog yorumları dikkatli ve alakalı olduğunda elbette faydalı olabilir; lakin bunun % kaçı bu dediğim kapsamda :/ Bir tartışma ortamında veya forumlarda topluluktaki ziyaretçilere yardımcı olacak bağlantılar, alakasız ve sırf link almak için atılmış yorumlardan çok daha verimli olacaktır.

Örn. Bu yazıya yorum atıyorsunuz “nick” bölümüne “SEO Taktikleri” yazdınız. Şimdi bu ne derece doğru? Orada isminiz olsa çok daha iyi olmaz mı? Forum imza & profil backlinklerini yaparken bence bu yazıyı aklınıza getirin. Ayrıca Google’ın bu açıklamasını da okuyabilirsiniz. Forumlarda verilen bu hizmetlerden kesinlikle uzak durunuz.
9. Alakasız Backlink
Sizin SEO üzerine yayın yapan siteniz varsa benden elde edebileceğiniz link çok faydalı olabilir. Çünkü aynı kulvardayız ve hedef kitlemiz neredeyse aynı. Lakin siz gidip çiçekçi sitesinden SEO sitenize link almaya çalışırsanız bunun pek fayda getireceğini düşünmüyorum. Bazı sitelerden link almak kolay olabilir; ama yetkili ve saygın bir siteden link almaya çalışmak alakalıysa üstelik size ciddi trafik getirebilir.

Birkaç tane alakasız siteden link gelmesi doğal bir durumdur. Ne kadar ilgisiz backlinkleriniz varsa backlink profiliniz o derece yapay hale gelir ve ceza görme şansınız artar.
10. Reklam Linkleri
Reklamlar popüler dijital pazarlama yöntemlerindendir ve oldukça etkilidir. Reklamlara eklenen linklerde kalite yönergelerine uymak gerekiyor. Bu içeriğin açıkça bir reklam olduğunu belirtip gelen linklere NoFollow eklenmelidir. Türkçe Google WM blogundaki uyarıyı dikkate alın.
11. Link Değişimleri
Backlink inşa etmek SEO’nun ilk başlarında gerçekten çok etkiliydi; ancak gün geçtikçe önemi daha da düşmeye başladı. Google sadece bu linklere bağlı kalmıyor, sıralama yaparken farklı sinyalleri de hesaba katıyor.

Google, webmasterların birbirleriyle yapabilecekleri link değişimlerini biliyor ve buna göre önlemlerini alıyor. Burada yine doğallığa bakmak gerekiyor, her iki sitede bir nedenle birbirlerine bağlanmış olabilir burada bir sorun yok. Örneğin bir medya kuruluşun diğer sitelerinden kendi sitelerine link vermesi gibi. Bunun haricinde çok daha büyük link değişimleri şüpheli olarak gözükebilir. Zamanınızı link öğrenmek üzerine harcamanızı öneririm.
12. Yabancı Sitelerden Link Alma
Burada ince bir nokta var elbette yabancı sitelerden link alabilirsiniz. Mesela Nike’ın İngilizce sitesinden Türkçe sitesine link verilmesi veya Fransızca dildeki bir siteden, alakalı bir tool ürettiğiniz için size link vermesi doğaldır.

Linklerin alaka düzeyi ve alındıkları ülke önemlidir. Türkçe yayın yapan sitenin Çince alakasız linklerinin olması hiçte doğru gözükmüyor gibi :/ Mayın tarlasında adım atıyorsunuz…
13. Makale Dizinleri
Yine eskilerden kalan ve backlink edinmek için kullanılan yöntemlerden birisi. HubPages vb. makale dizinlerine makalelerin eklenerek link alınmaya çalışılıyor. Yukarıda saydığım onca maddeyle beraber Google buradan alınan linklerinde değersiz olabileceğinin farkında.
Google burada linkiniz var diye sizi cezalandırmayabilir (çünkü benzeri sitelerde bir moderasyon ekibi olabilir) ama burada linkiniz olduğu için de sizi ödüllendirmez.
14. Hacklink!
Bunu gördüğünüze şaşırmadığınızdan eminim; ama belirtmesem olmazdı.

Hacklink Google tarafından ağır bir şekilde cezalandırılır bu yüzden bu uygulamayı asla gerçekleştirmemenizi öneririm. Bazı kişiler sizin bilginiz olmadan veya bilginiz dahilinde linklerinizi hack ile başka sitelere yerleştirebilir. Genellikle display:none ile de linkler gizlenir. Tarafınıza karşı yapılmış bir anti-seo varsa backlink reddetme aracını kullanabilirsiniz.
15. İndexi Olmayan Sitelerden Link Almak
Bir site Google tarafından dizine alınmış sa Google bu siteyi görmüş ve tanımıştır. Google tarafından indexlenmeyen veya tam spam gibi ceza alarak dizinde olmayan sitelerden backlink elde etmek zararlı olabilir. Bir sitenin Google’da indexi olup olmadığını “site:siteadi.com” şeklinde arama yaparak görebilirsiniz. Bir sonuç yoksa link alırken 2 defa düşünün.

Tüm bu saydıklarımı ciddi manada yaparsanız sitenizin doğal olmayan bağlantı cezasına maruz kalabileceğini unutmayın. Ayrıca bu yöntemleri uygulayan ve sıralaması hala iyi durumda olan sitelerinde var olduğunun farkındayım.
bunların bir çoğu hala daha forumlarda iş görüyor maalesef.
Evet :/