Özellikle ABD’de konuk yazarlık uygulaması birçok şirket tarafından uygulanıyor ve dönüşleri çok iyi olabiliyor. Ülkemizde ise maalesef konuk yazarlık sistemi henüz oturmuş değil, otursa bile pek istenilen seviyelere çıkılamıyor :/ Oldukça kısıtlı imkanlarla nasıl SEO’da uygulayabileceğinizi açıklamaya çalışıyorum.
Konuk Yazarlık Nedir?
Konuk yazarlık (Guest Blogging), pazarlamacıların dış platformlarda uzmanlıklarını paylaşmak için içerik ürettikleri taktiktir.
Örnek yazı başlığı;
- SEO Stratejinizi Nasıl Sürdürülebilir Hale Getirebilirsiniz?
Dikkat etmeniz gerekenler;
- Konu sektörünüzdeki uzmanlığınızı gösterir tarzda ele alınmış mı?
- Yazım/dil bilgisi hatalarında arındırılmış mı?
- Grafik/multimedya gibi içerikler makaleye entegre edilmiş mi?
- Yazı alanında güvenilir kaynaklara bağlantı veriyor mu?
- Yazı yayınlandıktan sonra beğeni/yorum alıyor mu?
SEO ve kullanıcı deneyimini düşünerek yazılarımı nasıl oluşturduğumu anlattığım yazıyı da göz atmanızı öneririm.
Güvenilir Sitelerde Yazın
Google tarafından manuel işlem görmüş veya içeriği tamamen spam/değersiz içerikle dolu sitelerden uzak durun. Kullanıcı deneyimi kötü, mobil uyumlu olmayan ve niche sektörünüzle alakasız sektörlerden uzak durun.
Marka Bilinirliğiniz Artar
Marka bilinirliğini arttırmak dijital pazarlamanın en temel taşlarından birisidir. Örneğin kola içmek isteyen kişilerin aklına direkt Coca-Cola gelmesi gibi.
Potansiyel müşterilerinizin verdiğiniz hizmetler/ürünler hakkında arama yaptıklarında onların akıllarına girmek istersenizi. Güvenilir marka oluşturmak zaman alır; lakin başarılı yapıldığında müşteri sayınız otomatik artışa geçer.
Backlink Oluşturur
Backlink edinimi SEO’nun en kilit noktalarındandır. Kendi alanınızda kullanıcı kitlesi olan bir sitede konuk yazarlık yaparak hem alakalı siteden bağlantı alacaksınız hem de otoritenizi arttıracaksınız. Google’da alakalı sitelerden gelen bağlantıları güven göstergesi olarak kullanacaktır.
Yazdığınız içerik yüksek kalitedeyse sitenize ayrıca trafik oluşturmada da katkı sağlayacaktır.
Anchor Text’i Kötüye Kullanmayın!
Makalelerinizde doğal olarak kendi sitenize link verebilirsiniz. Linklerin anchor text’ini kötüye kullanmayın ve spam yapmayın. Tam eşleşmiş anahtar kelime seçiminden uzak durun ve yazının doğal akışı gereği link eklemeniz gerekiyorsa ekleyin. Doğal ve dengeli bir anchor text oranını her zaman yakalamaya çalışın.
Dikkat: PBN (paravan blog ağları) gibi doğal olmayan yöntemlerle bu stratejiyi bir arada götürmeyin ve yönergeleri ihlal etmemeye çalışın.
Konuk Yazar Olarak Hangi İçerikleri Üretebilirsiniz?
- Nasıl yapılır konuları,
- Gündeme ait haberlerle ilgili,
- Geniş listeler,
- Gerçek kanıtlara dayanan araştırmalar,
- En iyiler ve ipuçları üzerine.
Hedeflemek istediğiniz blogları ararken oldukça seçici olun ve kalite göstergelerini kontrol edin. Konuk yazarlık yapmak için site/blog ararken “konuk yazarlık”, “misafir yazar” gibi kelimelerle arama yapabilirsiniz.
Örnek;
- “konuk yazar” “anahtar kelimeniz”
- “anahtar kelimeniz” inurl: katkıda bulunanlar
Neden Konuk Yazarlık Yapmalısınız?
Konuk yazar olarak sadece kendi alanınızda otorite oluşturmakla kalmaz aynı zamanda istediğiniz düşünceyi hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz.
Konuk Yazarlık Kısaca Ne İşe Yarar?
- Marka bilinirliğini arttırır,
- Yeni insanlarla tanışırsınız,
- Backlink stratejinizi geliştirir,
- Sitenin otoritesine katkı sağlar.
Misafir bloglama çok uzun süren bir süreçtir, bu tekniği hemen yapamayabilirsiniz sabırlı olmalısınız. Üstelik yazılarınızı hazırlasanız bile size dönüş olmayabilir :/ Bu taktiği düzenli uygularsanız SEO’da organik trafikte artış ve markanızla ilgili ekstra farkındalık edinebilirsiniz.
Sektörümle alakalı siteniz varsa ve konuk yazar arıyorsanız bana ulaşabilirsiniz :=)
Faydalı Kaynak;
harika çok sağ ol çok faydalandım.
Çok teşekkürler dostum. Gayet güzel bilgiler vermişsin.