HTTPS ile kişisel verileriniz gizleniyor, siz hala daha HTTPS kullanmıyorsanız bu yazımı okuduktan sonra bir kez daha düşünebilirsiniz.
Güç geçtikçe popülerliği artan SSL’e geçmenin ne gibi artılar katacağını okumaya hazır mısınız?
SSL Sertifikası Nedir?
SSL, sitenizi ziyaret edenlerin verilerini güvenli bir ağ üzerinden aktarılmasını sağlar.
HTTP kullanarak aslında şu anda siz örneğin paralarınızı kilitsiz, şifresiz bir şekilde açık bir alanda tutuyorsunuz. HTTPS ise bu kasanın ve paralarınızın güvenliğini sağlar.
1. Google Chrome, HTTP’li Siteleri Güvenli Değil Olarak İşaretliyor
24 Temmuz 2018 tarihinden sonra Google Chrome 68 sürümünden itibaren; eğer bir site SSL kullanmıyorsa onu Güvenli Değil olarak işaretleyeceğini açıklamıştı.
Siteniz HTTP ise şuanda ziyaretçileriniz büyük ihtimalle sitenize güvenemeyecektir. Firefox, Opera gibi tarayıcılarda böyle bir uyarıyı elbette Google göstermiyor; lakin Chrome’ın tarayıcı pazarında %61’lik oranı olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor.
Wildcard SSL kullanarak sadece anasayfanız değil, subdomainler ya da subfolder bölümleriniz için de SSL sertifikası oluşturabilirsiniz.
2. Resmi Sıralama Sinyali
6 Ağustos 2014’ten itibaren HTTPS’in Google için resmi bir sıralama faktörü olduğu açıklanmıştı. Ayrıca geçen yılda birçok Google çalışanın yanı sıra resmi bloglardan da SSL’e geçin uyarılarının ardı arkası kesilmedi. SEO‘nuzu önemsiyorsanız bu detayı kaçırmamalısınız!
73 haber sitesinin SSL durumlarını inceledim (n>30) sonuç olarak; ?SSL kullanan: %69.9, ?SSL Kullanmayan: %30.1 olarak ortaya çıktı. pic.twitter.com/qWvYLp1Q0x
— Samet Özsüleyman (@sametozsuleyman) 3 Şubat 2019
HTTPS’ye Kayıpsız Geçiş İçin Bazı Öneriler;
- Tüm yönlendirmelerin 301 ile yönlendirildiğinden emin olun,
- İç bağlantılarınızı güncelleyin,
- İçeriğinizi hem HTTP’de hem de HTTPS’de sunmayın.
SSL’e geçerken bazı sorunlar/kayıplar yaşayabilirsiniz bunu en aza indirmek için yönlendirmelerin eksiksiz olduğundan emin olun ve bu süreçte Google’a sizi taraması için zaman tanıyın. Alttaki videoda bazı önerileri bulabilirsiniz.
3. Analytics Verileriniz Doğru Verileri Alamayabilir
HTTP’ten referans trafiği direkt trafik olarak Analytics size gösterebilir. Bu durumda da verilerinizde çarpıklık olabilir. Nedeni ise, ziyaretçiler HTTPS’li siteden HTTP’li siteye olan yönlendirme linkine tıklarsa bu akış Analytics’te gözükmeyebilir.
4. Ödeme Sistemleri
E-ticaret gibi siteleriniz varsa ve online ödeme yöntemlerini kullanıyorsanız sitenizin PCI uyumlu olması gerekiyor. PCI şartlarından birisi de SSL…
5. Gelecek HTTPS’de!
Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP), Aşamalı Web Uygulamaları (PWA) ve HTTP/2 gibi teknolojiler HTTPS’e ihtiyaç duyar. Bu teknolojileri kullanmak istiyorsanız SSL almanızı öneririm.
6. Güvenilirlik!
Google’ın kalite değerlendirmesinde paranız ve sağlığınız gibi siteler için bazı kalite değerlendirmeleri vardır. Özellikle banka gibi insanların parasını ilgilendiren sitelerin mutlaka SSL’e geçmesi önemlidir. Bununla beraber e-ticaret sitelerini de unutmamak gerekir! Bu tür siteler EV SSL seçeneğini de değerlendirebilirler.
Güvenilir SSL Sertifikaları Hangileri?
- Comodo,
- RapidSSL,
- AlphaSSL,
- GeoTrust,
- Symantec.
Unutmayın! SSL sertifikalarınızın bitiş tarihlerine dikkat etmezseniz ziyaretçilerin sitenize girmelerinde zorlanma ve trafiğinizde düşüş meydana gelebilir. Bu yüzden SSL sertifikalarınız bitmeden yenilemeyi düşünebilirsiniz.
Özetle,
Bu makalede değindiğim konular doğrultusunda SSL’e geçmek için daha ne bekliyorsunuz? :=)
Yararlı Bağlantılar: