Screaming Frog Nedir, Nasıl Kullanılır? SEO Audit İçin Hazır olun!

» » Screaming Frog Nedir, Nasıl Kullanılır? SEO Audit İçin Hazır olun!

5 dakikada okuyabilirsiniz

screaming-frog

Screaming Frog en çok kullanılan SEO araçlarında birisidir. SEO uzmanlarının site içi (on page) ve teknik SEO sorunlarını tespit edip çözebilmesine oldukça yararlıdır.

Tabi çok fazla update geldiğini de belirteyim 🙂

Screaming frog diğer birçok SEO aracından farklı olarak bulutta çalışmamakta bilgisayara indirilip kurulması gerekmektedir.

O zaman bu aracı biraz daha yakından tanıyalım..

Screaming Frog Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Screaming Frog web sitelerinin URL’lerini tarayarak olası Teknik & On Page SEO denetimlerini yapmak ve sorunların kaynağını belirleme noktasında kullanılır.

Screaming Frog Ücretsiz mi?

Screaming Frog SEO Spider, ücretsiz olarak kullanılabilir; ancak ücretsiz kullanımda 500’den fazla URL taranamamaktadır. Daha fazla URL taramak için lisans almalısınız.

Yeni lisans satın almak isterseniz yıllık ödeme yapıyorsunuz ve fiyatı da £149.00 olarak belirlenmiştir.

Araç sitenizin URL’sini girip start tuşuna bastığınız an siteyi bir Googlebot gibi taramaya başlar. Bulduğu her linki takip eder ve sitenizin büyüklüğüne göre tarama bittikten sonra detaylı rapor oluşturur.

Uyarı: Screaming Frog Robots.txt kurallarına uymaktadır. Disallow edilen sayfalar taranmayacaktır.

Araçla dilerseniz sadece subdomain veya subfolder taraması da yapabilirsiniz.

Screaming Frog Yapılandırma Ayarları

Taramayı daha verimli hale getirmek ve hızlıca bitirip istediğinizi raporları alabilmek adına yapılandırma ayarları önemlidir.

Configuration > Spider > Basic bölümüne gelin, varsayılan ayarları görüyorsunuz.

spider-configuration-screaming
Varsayılan yapılandırma ayarları.

Burada istemediğiniz bölümlerin işaretini kaldırabilirsiniz. Örneğin hreflang ihtiyacı olmayan bir siteye buradan işareti kaldırın. Buradaki yapılandırma tamamen sizin keyfinize kalmış bir durumdur.

Javascript Rendering

Javascript kullanan sayfaları analiz etmek istiyorsanız Configuration > Spider > Basic > Rendering bölümüne gidin. “Javascript” kısmını seçin ve kaydedin.

javascript-render-screaming
Javascript render ayarı.

Screaming Frog’ta çok fazla detay ve sekme bulunuyor. Bunlardan bazılarını detaylandıralım…

Screaming Frog Kullanımı

Neredeyse tüm raporlarda export özelliği olduğundan Trello gibi platformlarda işinizi kolaylaştıracaktır.

Internal

Sitedeki iç sayfalarla ilgili tüm SEO bilgilerini öğreneceğiniz yerdir. Her URL için döndürülen durum kodu, title, meta açıklamalar ve Heading etiketleri gibi önemli bilgileri görürsünüz.

HTML, Javascript veya CSS sayfaları da filtreleyerek tespit edebilirsiniz.

External

Sitenizden dışarıya verilen linklerin listesini gösterir. İç sayfa analizi kadar burada detay beklemeyin. Durum kodları kırık linkleri bulmanızda faydalı olacaktır.

Protocol

Hangi sayfaların HTTPS ve hangi sayfaların HTTP olduğunu gösterir. Bu sayede Mixed Content problemlerinizi giderebilirsiniz.

Responsive Codes

Sayfalarınızda 200 ok kodu haricinde hangi kodların döndüğünü ve bunları nkaynaklarının neresi olduğunu gösterir. 404, 3XX veya 5XX gibi yanıt kodlarını burada bulabilirsiniz.

URL

Sitenizdeki tüm URL’leri gösterir, Internal bölümüyle neredeyse aynı bilgilere sahiptir.

Page Titles

Sayfa başlıklarını tek bir yerden görebilirsiniz, bu sayede yinelenen title etiketleri varsa onlara bakabilirsiniz. En iyi SEO title nasıl yazılacağı ile ilgili makaleme göz atabilirsiniz.


Title uzunluğu ve Pixel olarak ne kadar yer kapladığı bilgisini de yine buradan alabilirsiniz. Eksik title öğelerini de öğrenip hemen işleme koyulabilirsiniz.

Meta Description

Sayfalarınızın meta descriptionlarını görebileceğiniz raporda açıklamaların uzunluklarını ve içeriğini kolayca görebilirsiniz.

Meta keywords bölümünü atlıyorum 🙂

H1

H1 etiketi, sayfanın en önemli unsurunu belli eder. Olmayan, yinelenen veya çok uzun H1 etiketlerini bu kısımdan görebilirsiniz.

H2

Uzun içeriklerde H2 o içeriğin daha kolay okunabilmesini sağlayacaktır. Hangi sayfalarda H2 olmadığını veya çok uzun H2 etiketlerini görebilirsiniz.

Images

Sitenizdeki hangi resimlerin 100 KB’dan büyük olduğunu, alt tagı eksik olan resimleri vs. görebilirsiniz.

screaming-frog-images
Resimlerin kontrolü.

Canonicals & Pagination

Sayfanın canonical etiketlerini ve sayfalandırma işlemlerinin doğruluğunu teyit edebileceğiniz bölümdür.

Directives

Rel=”next”, nofollow veya noindex gibi meta tagların yer aldığı bölümdür.

Hreflang

Uluslararası SEO kullanıyorsanız her sayfadaki hreflang öğesinin ayrıntısını görebilirsiniz. Yanlış dil kodlarını bulmak için bu sekmeyi kullanabilirsiniz.

Structured Data

Yapısal verilerin, hata ve uyarılarını görebilmek için eşsiz bir hizmet. Deepcrawl’da bunu özel bir RegEx ile yapabilirken Screaming Frog’ta buna gerek kalmıyor. Rakiplerin analizi için kesinlikle kullanılabilir.

Sitemap

Site haritasındaki hatalar ve sorunları tespit edebilirsiniz. Örneğin indexlenemeyen hangi URL’ler site haritasında bulunuyor gibi bilgiler.

Screaming Frog İle Rapor Oluşturma

Reports kısmı ile SEO raporlarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Ayrıca developer tarafına iletmeniz gereken konular varsa nokta atışı linkleri göstererek süreci hızlandırabilirsiniz.

reports-screaming
Screaming Frog raporları.

Report bölümüne tıklayın, Crawl Overview bölümünden gelen bir tarama raporu oluşturabilirsiniz. Bunun haricinde;

  • SERP Summary,
  • Structured Data,
  • Redirect & Canonical Chains,
  • Orphan Pages.

Gibi çeşitli raporları tek tıkla kaydedebilirsiniz.

Bilgi: Bu yazdıklarımın haricinde birçok özel yapılandırma ayarlarıyla aracı çok daha üst seviyelerde kullanabilirsiniz.

Screaming Frog ile Backlink Denetimi Nasıl Yapılır?

Şaşırdınız değil mi? 🙂 Bu araçla ufakta olsa backlink denetimlerini yapabilirsiniz. 

  1. URL Listenizi oluşturun,
  2. Screaming Frog üzerinden filtreleyin,
  3. Elinizdeki URL listesini yükleyin ve taratın,
  4. Linkleri status code veya diğer sekmelere göre analiz edin.

URL listenizi Google Search Console aracılığıyla alın .txt veya .CSV olarak kayıt edin,

csv-url-listesi-sc
.CSV indirin.

Programı açıp Configuration > Custom > Search bölümüe gelin.

screaming-custom
Ekrandaki adımı uygulayın.

Filtre bölümüne kendi alan adınızı yazarak o linki içermeyecek şekilde ayarlayın. Contains derseniz size gelen linkelr arasında tarama yapar, Does not contain derseniz de sizin linkinizi içermeyen linkler arasında denetim yapar.

custom-search
Filtrenin eklenmesi.

Sıra geldi URL listesini yüklemeye. Mode kısmından “List” seçin.

mode
List’i seçin.

Linklerimizi upload yoluyla Screaming Frog’a yükleyelim. İsterseniz linkleri tek tek manuel olarakta yükleyebilirsiniz.

upload-file-screaming-frog
Linklerin upload edilmesi.

Upload ettikten sonra Start butonuna tıklayın ve taramanın bitmesini bekleyin. “0” sonucu görüyorsanız bir yerde hata yapıyorsunuz demektir. İndirdiğiniz URL listesini kontrol edin. Daha detaylı denetim anlatımı içinse buradan yardım alabilirsiniz.

Screaming Frog’ta Bellek Nasıl Arttırılır?

Çok büyük URL sayısına sahip siteleri taramadan önce işlemin daha hızlı ve stabil halde ilerlemesi için memory limiti ayarlayabilirsiniz. 100k dizine sahip site sahipleri mutlaka bu ayarı yapmalıdır.

Configuration > System > Memory bölümüne gelin;

bellek-ayarlama
Bellek limitini ayarlama.

Preset bölümünü varsa 6-8 GB olarak belirleyebilirsiniz. Toplam ramı buraya tahsis ettiğinizde bilgisayarınızda bazen çökme olabileceğini hatırlatayım. Aşağıdaki ayarı yaptıktan sonra programı açıp kapatın.

screaming-memory
İşlem bu kadar.

Screaming Frog Nasıl İndirilir?

Screaming Frog SEO Spider’ı indirmek için https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/ linkine göz atabilirsiniz. Kurulumunu klasik next, next olarak ilerleyerek bitirin 🙂

Screaming Frog ayarlarınızı File > Configuration > Save As bölümünden kayıt ederek her seferinde aynı ayarları yapmakla zaman harcamayabilirsiniz. Yeniden programı açtığınızda aynı bölümden Load demeniz yeterlidir.

screaming-save-as
Ayarları kayıt edin.

Daha önce Screaming Frog kullanmayanlar veya bu işte profesyonel olanların da geri bildirimlerini bekliyorum 🙂 Ayrıca araç sürekli güncellendiği için bu yazıdaki bazı görseller eski kalmış olabilir kusura bakmayın.

Faydalı Bağlantılar;

Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)
Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)

3 Replies to “Screaming Frog Nedir, Nasıl Kullanılır? SEO Audit İçin Hazır olun!”

  1. web sitemi tam olarak taramıyor yüzlerce link ve sayfa var root.txt yide engelledim ama yinede tam tarama yapmıyor acaba sorun nedir. ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir