Hızlı bir site size ne sunabilir düşündünüz mü? Yüksek SEO sıralaması, daha fazla dönüşümler ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi…
Mevcut ücretsiz site hızı test araçlarından yararlanmak istiyorsanız bu sayfada kalabilirsiniz.
Siteleri test ederken araçlardan arasında bazı tutarsızlıklar olabilir bu gayet doğaldır. Her araç kendine özel bir değer sunar burada kesin ve doğru diye bir tanımlama yapmak doğru olmayabilir. Bunun yerine mevcut sorunları iyileştirmeye odaklanmalısınız ve ortalamalar üzerine durmalısınız.
En İyi Site Hızı Test Araçları
- Google PageSpeed Insights
- Pingdom
- GTmetrix
- KeyCDN
- WebPageTest
- Varvy
- Dotcom-tools
- Yellow Lab Tools
- Google Analytics
Bilgi: Google, ortalama sayfa yüklenme süresi 20 saniyeden 2 saniyeye düştüğünde, kullanıcıların sitenizden hemen ayrılma olasılığının %50 azaldığını saptamıştır.
1. Google PageSpeed Insights
Kullanmayan yoktur sanırım :=) Sitenizi 1 ila 100 arasında bir puan verir. Yeşil seviyelere gelmeye bakın ve rakiplerinizle site hızınızı bu araç yardımıyla karşılaştırın. Hem masaüstü hem de mobil sayfalar için özellikle de Mobile First Indexing için mobil sayfalarınızı optimize edin. Sadece anasayfa değil alt sayfalarda da bu optimizasyonları devam ettirin.
CSS küçültme, yazı tipi boyutları ve görüntüleri optimize etme gibi birçok geliştirme önerisi sunmaktadır. Gelecekte Search Console’a da bu özelliğin gelmesi bekleniyor. Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu’na da siteniz yeterli data içeriyorsa bakabilirsiniz. Ayrıca https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/feature/testmysite/ bu adresten de sitenize ait farklı raporlar oluşturabilirsiniz.
Tool: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
2. Pingdom
Pingdom bilinen araçlardan bir diğeri ve şuanda 7 farklı lokasyondan test edebilmenizi sağlıyor. Ayrıca isteyenler için Premium üyelikte sunuyor. Sayfa performansını etkileyenleri ve yanıt kodlarını sade bir şekilde raporlamaktadır.
İçeriklerinizde görüntülerin veya JS dosyalarınızn ne kadar yer kapladığını ve boyutu görürken aynı zamanda CDN ile ana domaininizi karşılaştırma imkanı sağlıyor. Sayfa boyutu, load time ve sorguları da gösteriyor.
Tool: https://tools.pingdom.com
3. KeyCDN
Sitenizin nasıl performans gösterdiği ile ilgili bilgiler veren bir tool. Sayfalarınızı dünya üzerindeki 14 farklı konumdan test edebiliyorsunuz. (Miami, Dallas, Frankfurt, Singapur, Tokyo vs.) Ayrıca araçtaki performans testini de öneririm.
Tool: https://tools.keycdn.com/speed
4. GTmetrix
GTmetrix dieğr araçlara göre sitenizi analiz etmesi bir süre daha uzun sürebilir. Bunun nedeni sitenizi YSlow metrikleri gibi birçok metriğe göre analiz etmesidir. Size F’den A’ya kadar bir puan verir. Raporu isterseniz PDF olarak indirebiliyorsunuz.
Test edilen bölgeler ve tarayıcıyı da göstermektedir. İstek, toplam sayfa boyutu ve yüklenme zamanı gibi verileri alabilirsiniz. Tavsiyeleriyle de sitenizi hızlandırmak için en ince noktalara kadar sorunları çözmenizi de kolaylaştırıyor. 1 haftalık verilerinizi de saklayarak değişimleri görebiliyorsunuz.
Tool: https://gtmetrix.com/
5. WebPageTest
Diğer araçlar gibi çok benzer bir araç bana göre kötü yanı sadece ara yüzü :=) Birçok test yeri seçebileeğiniz gibi Chrome, Firefox ve IE 11 gibi tarayıcılarla sitenizi test edebiliyorsunuz. İsterseniz 3G & 4G gibi basit bir test yapabilirsiniz. F’den A’ya kadar siteye puan vermektedir. JS’yi görmezden gelme gibi birçok gelişmiş özelliklere de sahiptir.
Test birkaç dakika kadar sürebilir. Belirlediğiniz cihazdan size ekran görüntüsü de sunmaktadır. En fazla sorguya sebebiyet veren kaynakları da grafik halinde görebilirsiniz.
Tool: https://www.webpagetest.org/
6. Varvy
CSS ve JS boyutlarını ayrı ayrı vererek en fazla kaynak tüketen dosyaları gösteren bir araç. Tarayıcı önbellekleme, sunucu yanıt süresi ve görüntü optimizasyonu için çeşitli bilgielr sunmaktadır.
Tool: https://varvy.com/pagespeed/
7. Dotcom-tools
IE, Firefox, Safari ve Chrome gibi 7 tarayıcı seçip 20’den fazla konumdan site hızı testinizi yapabilirsiniz. Üstelik bunun için tüm konumları ayrı ayrı seçmenize gerek yok. Ortalama sayfa sürelerini görebilmeniz faydalı bir data.
Tool: https://www.dotcom-tools.com
8. Yellow Lab Tools
Yellow Lab Tools, sayfa yüklenmeye başladığında DOM ile JS’nin ne zaman etkileşim içerisine girdiğini jQuery, sunucu yapılandırılması ve diğer sorunları gösteren benzersiz araçlardan bir diğeri. 100 üzerinden çeşitli metriklere göre puan verir ve başarılı olduğunuz gibi başarısız olduğunuz noktaları da gösterir.
JavaScript zaman çizlegesi de veri görselleştirmede işinize yarayabilir.
Tool: https://yellowlab.tools
9. Google Analytics
Google Analytics tüm verileri göstermenin yanı sıra sayfalarınızın tek tek hızını da ölçme yeteneğine sahiptir. Hızla ilgili rapor ulaşmak için hesabınıza giriş yaptıktan sonra Davranış ardından Site Hızı bölümünden sayfaları tek tek analiz edebilirsiniz.
Ort. Sayfa Yüklenme, yönlendirme, alan arama, sunucu bağlantı, sayfa indirme ve sunucu yanıt süresi gibi verileri görebilirsiniz.
Tool: https://analytics.google.com
Yukarıda belirttiğim araçların yanı sıra Page Load Time ve Performance-Analyser gibi Chrome eklentilerine de göz atabilirsiniz.
Tüm bu araçlardan çıkan sorunları çözmek için bazı önerilerim;
- Resimlerinizi sıkıştırın,
- Ön bellekleme kullanın,
- CDN kullanmayı düşünün,
- CSS küçültün,
- Yazılımdaki kodları analiz edin,
- Olabildiğince az sorgu kullanın.
Test araçlarından çıkacak sonuçları teknik alanda ilgili kişilere çözdürmenizi öneririm.
Faydalı Kaynaklar;
https://webmaster-tr.googleblog.com/2018/01/mobil-arama-sralamalarnda-sayfa-hz.html