Klasik olarak artık popüler kültüre bile gelen hatayı biliyorsunuz “404” hatası. Bu hatanın birde çeşitleri ve derinlemesine incelenmesi gereken kısımlar bulunuyor.
404 hatası bildiğiniz sunucu ilgili dosyayı bulamadığında oluşan hatadır. Soft (yumuşak) 404 ise, normal 404 hata kodundan biraz daha farklıdır.
Soft 404 Nedir?
Soft 404 hatası, başarılı (200) kodu döndüren; ancak beklenen içeriği içermeyen sayfalardır. Bu sayfalar hatalı, içeriği hiç olmayan veya boş olan sayfalar olabilir.
Soft 404 Hatası Nasıl Olur?
Boş kategoriler veya etiket sayfalarında genellikle bu hatayı alabilirsiniz. Google algoritmalarının gördüğü bazı değersiz veya kalitesiz sayfalarda bu hataya sebebiyet verebilir. Tarayıcı başarılı şekilde sayfayı açar; ama sayfanın içeriğinde hiçbirşey bulunmaz. Yönlendirmeli sayfalarınızı da bu bağlamda kontrol edin. Kullanıcıların anasayfaya alakasız bir şekilde yönlendirilmesi en sık görülen hatalardan birisidir.
Soft 404’e neden olabilecek 301 örneği;
Eski Makale: Togo Ülkesi
Yeni Makale: San Marino ülkesi
Yeni makale eskisinden alakasız olduğu için bu hataya neden olacaktır.
Soft 404 Hatası Nerede Görülür?
Google Search Console üzerinden “Kapsam” kısmında “Hariç Bırakıldı” bölümünde varsa bu hataları görebilirsiniz. Gönderilen URL’nin soft 404 olarak göründüğünü görebilirsiniz. Buradaki URL’lerin neden böyle bir hata verdiğini anlamaya çalışın.
Soft 404 Hataları Nasıl Düzeltilir?
Search Console hataları arasından bulduğunuz Soft 404 hatalarını çözmek için aşağıdaki 3 yöntemden birini seçip uygulayabilirsiniz;
404 Hatası Döndürün: İçerik ilgili sayfa yoksa veya eşleşmiyorsa sayfanın 200 değil 404 hata kodu döndürmesini sağlayın.
301 İle Yönlendirin: URL’yi sitedeki mevcut ve alakalı başka bir URL’ye 301 ile yönlendirmeyi düşünün.
Sayfayı Tekrar Analiz Edin: Bazen hatalı olarak sayfalar soft 404 hatasına düşebilir. Bu durumda sayfayı teknik olarak inceleyin. (Robots.txt engellemelerini kontrol edin) Ayrıca sayfadaki içeriği de geliştirmeyi düşünebilirsiniz.
WordPress veya diğer CMS’lerde de aynı işlemleri uygulayabilirsiniz. Özellikle WP’de bu hata “/search” yani arama bölümlerinde sık görülür. Zamanla belirttiğim yöntemleri uyguladığınızda hariç bırakılan sayfa sayısı düşecektir.
Sayfaların 200 veya 404 hata kodu verip vermediğini anlamak için Chrome’da Redirect Path eklentisini öneririm.
Soft 404 Hataları SEO Sıralamamı Etkiler mi?
Soft 404 hataları SEO’da sıralamanıza zarar verebilir. Bu hataya sahip URL’ler dizine eklenemediği için trafik almakta güçlük çekebilirsiniz. Mevcut içeriğiniz daha önceden indexlenip trafik alıyor olabilir; ama bazı engellemeler yüzünden içeriğiniz Soft 404’e düşerse yine trafiğiniz düşebilir.
Ayrıca Google botları sitenize belirli tarama bütçesi ayırır ve soft 404 hatasına sahip URL’ler bu bütçeyi kullanır. Sitenizin tarama bütçesi olumsuz etkilenebilir. Bununla beraber yararlı olmayan 404 sayfaları oluşturmakta kullanıcı deneyimine zarar verebilir.
Faydalanılan Kaynak (lar): https://webmasters.googleblog.com/2010/06/crawl-errors-now-reports-soft-404s.html