En çok duyduğunuz yemek sanırım Pad Thai olacaktır. Ağız sulandıran bir yemektir ve hiç şüphesiz Tayland yemek kültürünün en ünlü ve popüler lezzetleri arasında yer almaktadır.
Daha az bilinen; ama bir o kadar da lezzetli Tayland geleneksel yemekleri bulunuyor. Çok bilinmedikleri için hak ettikleri takdiri göremiyorlar. 🙂 Ben özellikle farklı ülkelerdeki yerel tatları denemeyi çok severim. Zaten bu tür yerel tatları tatmadan bir Türk restoranında döner yemek size o ülke hakkında çok bilgi vermeyebilir.
ALERJİ UYARISI: Thai sokak yemekleri yer fıstığı ve çeşitli fındık yağları ile yapılabilir. Alerjiniz varsa mutlaka yemeklerde kullanılan malzemeleri önceden sormanızı öneririm.
İşte birbirinden farklı Tayland yiyecekleri:
1. Tom Yum
Tom Yum, kendine özgü tatlı ve ekşi tadıyla karakterize edilen popüler bir Tayland çorbasıdır. Ana malzemeleri arasında limon otu, misket limonu yaprakları, limon suyu, balık sosu ve kırmızı biber bulunur. Bu baharatlı karides çorbası, sokak tezgahlarında veya yerel restoranlarda kolayca bulunabilir.
2. Biber soslu yeşil mango
Adı değişikte olabilir ama ben bu şekilde belirteceğim. Bu tatlı ve keskin atıştırmalık, Tayland’ın her yerinde sıklıkla bulunan popüler tatlardan birisidir. Keskin bir şekilde hissedebileceğiniz kırmızı biber sosu ile yeşil mango dilimlerinin bir kombinasyonu şeklinde düşünebilirsiniz. Bazen üzerinde kahverengi şeker ekleyebiliyorlar. Çıtır çıtır ve mayhoş ama lezzetli bir atıştırmalık diyebilirim.
3. Som Tam
Som Tam olarak da bilinen baharatlı yeşil papaya salatası halk arasında çok sevilen geleneksel bir Tay yemeğidir. Olgunlaşmamış yeşil papaya, yeşil fasulye, domates, yer fıstığı ve acı biber ile yapılır ve bir limon suyu, balık sosu ya da hurma şekeri karışımları kullanılarak süslenir.
4. Hindistan cevizli dondurma
Hindistan cevizinin ana bileşen olmasıyla çok fazla açıklamama gerek yok sanırım. Krema ile beraber hindistan cevizi jölesi, barbunya fasulyesi, mısır ya da yer fıstığı ile daha fazlasını içeren bir dizi sos arasından seçim yapabilirsiniz.
5. Tom Kha Gai
Tom Kha Gai yani hindistan cevizli tavuk çorbası, Tom Yum’a çok benzeyen başka bir çorbadır. Aynı zamanda baharatlı ve sıcak bir çorba olmakla beraber ekstra tatlılık için biraz hindistan cevizi sütü içerir. En çok tavukla pişirilir ama karidesle de pişirildiği durumları görebilirsiniz.
6. Köri soslu Massaman
Massaman köri, güney Tayland’da çok sık tüketilen lezzetli bir yemektir. İçeriği oldukça farklı olduğu için diğer Tay körilerinden biraz daha tatlı ve daha lezzetlidir. Bu yemekte kullanılan tipik malzemeler şunlardır: soğan, yer fıstığı veya kaju, balık sosu, patates, defne yaprağı, hurma şekeri ve kırmızı biber. Massaman yemeği tipik olarak sığır eti ile sipariş edilir ve biraz beyaz pirinç ya da bir tarafı yumurtalı erişte ile gelebilir.
7. Pod Kapow
Bazı restoranlarda Thai Basil Chicken olarak da bilinen Pad Kapow, tatmanız gereken bir başka çok popüler Tay yemeğidir. Soya ve istiridye sosu, şeker ve tabii ki Tay fesleğeni gibi bazı malzemelerle tatlı ve tuzlu arasında mükemmel bir denge bu yemekte yer alıyor. Pad Kapow; kıyma, et, tavuk ve hatta tofu ile beraber yapılabilir.
8. Nam Tok
Nam Tok, bir başka lezzetli ama biraz hafife alınan Tayland yemeğidir. Adı Tay dilinde “şelale” anlamına gelir ve bu yemek ızgarada pişirildiğinde sığır etinden damlayan suyu ifade eder. Genellikle terbiyeli sığır eti ile birlikte gelir; lakin çoğu yemek gibi domuz eti ile de yapılabilir.
9. Pad Pak Boong Fai Daeng
Pad Pak Boong Fai Daeng, Morning Glory olarakta bilinmektedir ve aslında su ıspanağıdır. Bu lezzetli sebze, sarımsak ve fermente soya sosu tatlarını gerçekten güzel bir şekilde emen yumuşak yaprakları nedeniyle Tayland mutfağında çok popülerdir. Sarımsak, soya sosu, kırmızı biber ve istiridye sosu ile tatlandırılır ve ardından tuz ve baharatlarla beraber mükemmel bir şekilde kızartılır.
10. Pla Po
Bütün bir balığın ızgarada pişirildiği bir yemek. Balık, kalın bir deniz tuzu kaplamasıyla kabuklanır ve daha sonra çok tuzlu hale gelmemesi için derisi balığın üzerinde bırakılarak bütün olarak ızgaraya konulur ve kızartılır.
11. Pineapple fried rice
Ananaslı kızarmış pilav olarak çevirebileceğin bu yemeğin aslında Tayland dışında tüm dünyada birçok çeşidi bulunuyor. Bu otantik Tay yemeği, ananas, köri, karides ezmesi, et ve sade pilav ile servis edilir. Ananas parçaları bu kızarmış pirince biraz sulu tat sağlıyor.
12. Mango sticky rice
Türkçesi “Mangolu Yapışkan Pirinç” olan bu yemek Tayland’dayken mutlaka tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Bu yemeğin tadı, üstüne taze mango eklenmesi yüzünden sütlaç tadına çok benzer. Yapışkan pirinç, hindistan cevizi sütü ve şekerle tatlandırılır ve bazen ilave kızarmış susam tohumları eklenebilir. Gerçekten çok iyi tat olduğunu söyleyebilirim.
13. Pad Thai
Tayland’ın en meşhur ve bilinen yemeğini bilerek aralara ekledim. Bu ikonik yemek, pirinç eriştesi, demirhindi ezmesi, balık sosu ve karides veya tavuk malzemelerinden oluşur. Genellikle ezilmiş yer fıstığı ve limon dilimleri ile süslenerek lezzetli ve doyurucu bir yemek oluşturulur.
14. Köri Soslu Panang
Panang köri, daha az baharatlı olan bir Tay köri yemeğidir. Kırmızı köri ezmesi, kremalı hindistan cevizi sütü ve misket limonu yaprakları ve Tay fesleğeni gibi çeşitli taze otlarla yapılır. Bu lezzetli köri genellikle tavuk, sığır eti veya pişirilir ve yasemin pirinci ile servis edilir.
15. Pad See Ew
Pad See Ew, geniş pirinç eriştesi, koyu soya sosu ve tavuk ya da domuz eti ile yapılan popüler bir Tay yemeğidir. Çin brokolisi gibi sebzeleri de içerir ve genellikle karabiberle süslenir.
16. Poh Pia Tod
Poh Pia Tod veya Tay böreği Tayland’da popüler bir mezedir. Erişte, sebze ve bazen et veya karides karışımı ile doldurulmuş pirinç ununda yapılır. Bu çıtır çıtır, derin yağda kızartılmış rulolar, lezzetli bir Tayland başlangıç yemekleri arasında yer alır. Ayrıca börekleri banabilmeniz için tatlı bir biber sosu ile servis edilir.
17. Khao Pad
Thai kızarmış pilav veya yerel ismiyle Khao Pad, restoranlarda bulunabilen popüler bir yemeklerden bir diğeridir. Yasemin pirinci, yumurta, soğan, sarımsak ve tavuk, karides veya domuz eti gibi çeşitli malzemelerden yapılır. Balık sosu, şeker ve bazen kırmızı biber de eklenebilir. Lezzet profilini geliştirmek için kişniş, salatalık ve limon dilimleri ile süslenir.
Açıkladığım yemekleri Tayland dışında muhtemelen hiçbir yerde bulamazsınız. Bu yüzden fırsatınız varken tadını çıkarmanızı öneririm. Henüz Tayland’a ucuza uçak bileti almadıysanız yazımı okumanızı öneririm.
Tayland yemek açısından ucuz mu?
Evet, Tayland yeme ve içme açısından Türkiye’ye daha ucuz ve porsiyonları boldur.
Yazıda önerdiğim yemekler, tatlılar ya da içecekler haricinde Tayland usulü buzlu kahve, Thai Green Curry gibi birçok tadılması gereken lezzetlerin olduğunu yazıyı sonlandırırken belirtmek istiyorum. Sizlerin de aklına gelen, benim atladığım bir yemek varsa yorumlarda buluşmak için sabırsızlanıyorum!