Tayland’a geldiğinizde havalimanında max 30-50 dolar bozdurarak THB çevirme işlemlerinizi en azından merkeze gelmek için kullanabilirsiniz. Türkiye’de ben hiç göremedim THB veren banka. (Varsa her zaman belirtebilirsiniz)
Örneğin ben yanıma dolar alsam da Booking’ten yaptığım rezervasyonda dikkatimden kaçan nokta oradayken ücreti ödeyebileceğim kısmıydı. Ben gitmeden ayarladığımı düşündüm; ama orada ödemem gerekiyormuş. Ödemeyi yaptım; ancak biraz dolarım azaldı. Bu tür bir durum başınıza gelirse hiç dert etmeyin.
Tayland Döviz Bürolarından (Exchange Office) Para Çevirme
Tayland’da döviz bürolarından para çevirmek istediğinizde sizde ehliyet, pasaport ya da TC kimlik kartı istenmektedir, yanınızda bunlardan birini mutlaka bulundurun:

Exchange ofislerinde örneğin Euro ya da Dolar çevirecekseniz bu banknotların sanki dün bankadan çıkmış gibi olmasına Taylandlılar çok dikkat ediyor. Ben Türkiye’de bankaya gidip içerden elden dolar aldım, üzerinde ufak bir MB damgası var diye kabul etmediler ve paramı çevirmediler. Kenarlarında en ufak bir yırtık ya da sorun varsa hiç bozmuyorlar. Bu insanın aşırı sinirini bozuyor, paran var bozduramıyorsun. 5 dakika paraları inceliyorlar yani siz düşünün. Elbette işleri bu; ama bu biraz abartı. Yaşayınca görebilirsiniz demek istediğimi.

Paranızı neredeyse her köşe başında bulunan Exchange ofislerini kullanarak çevirebilirsiniz. Ofisler arasında çok büyük fark olmuyor açıkçası. En büyük fark havalimanı ile oluyor, o yüzden havalimanında az para çevirin. Döviz bürolarında %4 – %9 arasında fark olabiliyor. Dövizler nasıl çok az kusurlı banknotları almıyorsa siz de baht alırken bu şekilde davranabilirsiniz.

Dikkat: Gece saatlerinde neredeyse hepsi kapalı olduğu için mutlaka Google Maps çalışma saatlerine dikkat ederek THB çevirme işlemlerinizi yapın.
Ofislerin önündeki döviz kurlarını inceleyebilirsiniz:

50 dolar/euro bozdurduğunuzda bu 100 dolar/euro ile aynı komisyon oranında bozulmuyor. Gördüğünüz gibi her aralık farklı kura sahip, bu yüzden bankanızdan olabildiğince 100’lük banknotlar rica edebilirsiniz. Aşağıda 300 dolar ve 20 doların hangi kurlarla çevrildiğinin örneğini görebilirsiniz:

Tüm Param Bitti Nasıl Baht Alabilirim?
Cebinizde hiç TL ya da USD kalmadıysa kredi kartınız varsa ATM’lerden birine kredi & banka kartınızı takıp 220 baht işlem ücreti verip istediğiniz kadar Baht alabilirsiniz. O yüzden fazla çekmenizi öneririm; çünkü 10k baht çekip hemen bitince tekrar 220 baht vereceksiniz. Ayrıca ben kartımı bile kullanmadım, QR kod kullanarak direkt işlemleri gerçekleştirdim:

Kartınızı taktıktan sonra aşağıdaki gibi bekliyorsunuz ve bir süre sonra sizden PIN kodunuz isteniyor:

İngilizce dilini seçmenizi öneririm, Türkçe dil seçenekleri bulunmuyor:

Ne kadar çekerseniz çekin sabit bir fee alınıyor:

Elbette Tayland bankalarına çalışma saatlerinde girip sıra alarakta para çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Mobil uygulamaya girdiğinizde zaten faiz oranını ve ne kadar çektiğini görebilirsiniz. USD > THB şeklinde bir çevirme işlemi yaptırmıştım:

Ayrıca bazı otellerin lobilerinde de para bozdurma işlemleri yapılmaktadır. Zor durumda kalınca sormanızı öneririm. Hatta bazen daha da uygun kurlar olabiliyor.
Banka Hesabımda Dolar & Euro Var Bunları Çevirebilir miyim?
Hayır, çeviremiyorsunuz. Ben ne kadar denesem de banka hesabımdaki Euro ya da dolarları Tayland’da bir ATM’den çekemedim.
Bozuk Madeni Para Çevirebilir miyim?
Hayır, birçok döviz bürosu madeni paraları çevirmemektedir.
Son olarak Tayland dönüşünde elinizde Baht kaldıysa havalimanlarındaki exchange ofislerinden USD ya da EUR para birimine çevirebilirsiniz. Tekrar gelme planlarınız varsa elbette kenarda da tutabilirsiniz.