Mükemmel insanları gibi egzotik meyveler de Tayland’ın Bangkok, Phuket ve Pattaya gibi şehirlerinin her köşesinde sizi bekliyor. Tayland’ın tropik ikliminin yanı sıra daha ılıman kuzey bölgeleri ülkede hemen hemen her şeyin yetişmesini sağlıyor. Dünya üzerinde çok az yer bu kadar bol miktarda muhteşem ve lezzetli meyveye sahiptir.
Mümkün olduğu kadar Tayland meyvelerini yiyin. Gerçekten yemek yemeyin o mükemmel ürünlerin tadına bakın. Hatta Tayland yemeklerini yedikten sonra bu meyveleri az porsiyon dahi olsa deneyin. Meyveler sadece ucuz ve sağlıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudun su ihtiyacını karşılamanın da harika bir yoludur. Bangkok’ta bu meyveleri denemek isterseniz Chatuchak pazarını ziyaret edebilirsiniz.
Tayland’da Kaç Adet Meyve Bulunuyor?
Tayland’da 1000’in üzerinde tropikal ve subtropikal meyve çeşidi bulunmaktadır.
Tayland’da Hangi Meyve Meşhurdur?
Tayland’ın ulusal meyvesi olan mangosten ve durian en meşhur olan meyvelerdir.
Aşağıda Tayland’da yiyebileceğiniz en iyi meyvelerin isimlerini bulabilirsiniz:
1. Mango (Ma-Muang)
Tayland’ın en bilinen meyvelerinden biri olan lezzetli ve canlandırıcı mangonun pek çok çeşidi vardır. Olgunlaştığında yarıya bölünüp bir kaşıkla yenebilir; ancak yerel halk bunu pirinç ve hindistan cevizi sütüyle yemeyi tercih eder. (Khao Niew Ma-Muang) Ayrıca meyve suyu olarakta tercih edebilirsiniz.
2. Mangosten (Mang-Kut)
Tayland dışında çok az bilinen mangosten meyvesi yuvarlak, koyu mor kabuğunda, parçalar halinde yenen narin ve tuhaf görünümlü bir meyvedir. Meyve içindeki bölüm sayısı, kabuğun alt kısmında bulunan yaprak sayısıyla eşleşiyor. Lezzetli ve kendine özgü tadı vardır.
Booking.com
3. Rambutan (NgoR)
Meyvenin adı kırmızı-sarı dikenli kabuğu ile ilgili Malayca rambut kelimesinden türetilmiştir. Bu meyveyi soyduğunuzda ortaya sert, beyaz kısmı ortaya çıkar.
4. Durian (Tu-Rian)
UYARI: Bu meyvenin bazı otellere ve uçaklara alınması kesinlikle yasaktır.
Ben hayatımda bu kadar kötü kokan bir meyve görmedim. Kötü kokan meyve olarakta bilinir. Elbette bu meyveyi sevenler de vardır. Çok kötü kokuyor arkadaşlar yani bence bunu denemeyin. Ayrıca diğer Tayland meyvelerine göre daha pahalıdır. Bu meyveye yer vermesem olmazdı. (Yazarken kokusu burnuma geldi)
5. Ananas (Sapparod)
Tayland Krallığı, ananas meyvesinin en büyük üreticilerinden biridir. Tatlılara, içeceklere ve tuzlu yemeklere giren çok yönlü bir meyvedir. Türkiye’de de uygun marketlerde bulabilirsiniz.
6. Papaya (Ma-La-Kaw)
Ne kadar “Pattaya” ismine benziyor dimi 😛 Yıl boyunca lezzetli bir meyve olan ve en iyi halini Mart ve Haziran ayları arasında veren papaya, oval şekillidir ve ortadaki küçük siyah tohumları çıkarmak için uzunlamasına kesilir. Olgunlaştığında yumuşak, koyu turuncu renkli rengi muhteşem bir tad bırakır. Taylandlılar, olgunlaşmamış papayayı parçalayıp limon suyu, biber, yer fıstığı ve karidesle karıştırarak Tayland’ın en sevilen salatalarından biri olan Som Tam’ı yapmayı sever. İlk gördüğünüzde dışı kavun gibi.
7. Ejder Meyvesi (Gao Mung Gorn)
Kivi meyvesine benzeyen hoş ve yumuşak bir meyvedir, daha kolay yemek için kaşık kullanabilirsiniz.
8. Guava (Farang)
Aslen Orta Amerika ve Batı Hint Adaları kökenli olan Guava, artık birçok tropikal ülkede yetiştiriliyor. Tüm yıl boyunca mevcut olan bu meyve olgunlaştığında çıtır çıtır olarak yenebilen popüler bir atıştırmalıktır. Son derece ferahlatıcı guava meyvesi içeceklere, dondurmalara veya reçellere de eklenebilir. Tayca adı farang, aynı zamanda yabancıların da tanıdığı bir terimdir.
9. Pomelo (Som-O)
Boyut ve tat olarak greyfurta benzeyen pomelo meyvesi ekşi-tatlı bir tada sahiptir. Tüm yıl boyunca mevcut olan bu ürünün sarıdan turuncuya veya kırmızıya kadar birçok çeşidi mevcuttur.
10. Chom-Poo
Armut şekline çok benzeyen bu meyvenin pembe ya da yeşil renkte parlak bir kabuğu vardır. Son derece ferahlatıcı bir tada sahip olan bu meyve genellikle tuz ve şekerle yenir.
11. Jackfruit (Khanoon)
Ocak ile mayıs ayları arasında bulunabilen jackfruit, büyük bir kavun büyüklüğündedir ve kendine özgü bir aromaya sahiptir.Bu meyve genellikle çiğ olarak yenir; ancak bazı Taylandlılar bu meyveyi hamur halinde kızartmayı sever. Siz yine de sadece tadına bakmak için çiğ yiyin ve çok almayın.
12. Noi-Na
Açık yeşil ve yaklaşık tenis topu büyüklüğünde olan bu meyvenin tadı kremaya çok benzer ve en iyi şekilde kaşıkla yenir.
13. Langsat (Lang-sard)
Tayland’a özgü olan langsat, temmuz ve ekim ayları arasında bulunabilen mevsimlik bir meyvedir. İnce ve beyaz kabuğunu parmaklarınızla açıp çiğ olarak yiyebilirsiniz. Hafif mayhoş bir tada sahiptir. Susuzluğu gidermek için mükemmel bir meyvedir.
14. Longan (Lam-Yai)
Rambutanın daha az bilinen bir kardeşi olan longan, tatlı ve narin bir tada sahiptir ve özellikle haziran ve ağustos ayları arasında Kuzey Tayland’ın Chang Mai bölgesinde yetişir.
15. Sapodilla (La Mut)
İncir benzeri bir meyvedir. Kabuğu, içinde bulunan yumuşak, bal aromalı yenen kısmı korumaktadır. Tayland’da genellikle bu meyvenin dekoratif şekillerde oyulmuş olduğunu görürsünüz.
16. Hindistan Cevizi
Tayland’da her yerde bulacaksınız zaten. Hindistan cevizi hiç yemediyseniz şimdi tam zamanı!
17. Yılan meyvesi (Sala)
Yılan meyvesinin ürpertici adı, sert ve kırılgan kabuğunun deseninden gelmektedir. Kabuğu kırdığınızda, tatlı ve ekşi tatlar veren meyve parçalarını görebilirsiniz. Bu arada ismi “salak” ta olabilir.
18. Santol (Krathon)
Santol, yuvarlak şekilli ve yaklaşık bir elma büyüklüğünde olup, meyvenin olgunluğuna ve çeşidine bağlı olarak tadı ekşiden çok tatlıya kadar değişebilir. Santol, pamuğa benzer kıvamı nedeniyle pamuk meyvesi olarak da bilinir. Nisan-Ağustos arası tam sezonu diyebilirim.
Yazıda ilettiğim meyveler haricinde muz veya karpuz gibi meyveleri de tadabilirsiniz. Karnınızı acıktırdıysam kusura bakmayın. Herkese iyi geziler!