Tayland’da Yatırım Amaçlı Ev Almak Mantıklı mı?

» » Tayland’da Yatırım Amaçlı Ev Almak Mantıklı mı?

4 dakikada okuyabilirsiniz

tayland-ev-yatirimi

Tayland’ın büyüyen ekonomisi ve turizm cazibesi nedeniyle birçok yatırımcının ilgisini çekiyor. Tayland’da ev, otel, dükkan ve gece kulübü satın almak isteyen kişiler aslında bu yatırımlarından verim almak istiyor. Ben de dilim döndüğünce gayrimenkul yatırımını sizlere anlatacağım.

Güçlü bir yatırım portföyü oluştururken dikkate alınması gereken önemli konulardan birisi de çeşitliliğinizin olmasıdır. Emlak yatırımlarınızı bir portföye dahil etmek, riski azaltmaya ve piyasa dalgalanmaları karşısında istikrar sağlamaya yardımcı olabilir. Gayrimenkul genellikle uzun zamanlı bir yatırımdır ve kira geliri istikrarlı bir pasif gelir akışını size sağlayabilir. Tayland vizesi de uzatıldığı için uzun dönem konaklamalara ilgi artık daha fazla diyebilirim.

Neden Tayland’da Yatırım Yapmalısınız?

Tayland, turist sayısının fazla olmasından dolayı yabancı yatırımcılar için popüler bir destinasyondur. Tayland’daki bir evin iyi bir yatırım aracı olup olmadığını analiz ederken bilinmesi gereken birkaç detay vardır. Bangkok ve Chiang Mai gibi büyük şehirlerde, kiralık dairelere talep yüksektir. Sadece müstakil ev olarak düşünmeyin rezidans gibi yapıları da bu bağlamda düşünebilirsiniz. Tayland’ın büyüyen ekonomisi ve artan yabancı yatırım da zamanla ev değerlerinde artışa katkı sağlayabilir.

  • Tayland, bölgesinde Endonezya’dan sonra en büyük 2. ekonomidir.
  • İhracat odaklı üretim sayesinde 2011 yılında üst-orta gelirli ülke statüsüne ulaşmıştır.
  • Çin ve ABD ticaret gerginliklerinden faydalanarak bazı Çinli firmalar, tedarik zincirlerinin bir kısmını Tayland‘a taşımıştır.
  • En fazla yatırım çeken sektörler sırasıyla elektrikli & elektronik ürünler, tıbbi sektör, petrokimya, tarım ve otomotivdir.
  • Tayland hükümeti, Tayland’ın elektrikli araç üretimi için bir üs haline gelmesini istiyor. Bu bağlamda Alman otomobil üreticisi Mercedes, elektrikli araç üretmek için Güneydoğu Asya’daki ilk tesisi olarak Tayland’ı seçti.
pattaya-ornek-ev-konumu
Pattaya’da örnek bir evin balkondan konumu.

Tayland’ın gayrimenkul piyasasına yatırım yaparken bazı potansiyel riskleri unutmamak gerekiyor. Yabancıların Tayland’da arsa sahibi olmalarına izin verilmez, bu nedenle yatırım yapmak için araziyi kiralamalı ya da mülkü elinizde tutmak için bir Tayland şirketi kurmalısınız. Bu şirketi kurmakta zaten çok farklı bir konu. Sorunsuz ve güvenli bir işlem sağlamak için size önerim Taylandlı bir firmadan hukuki danışmanlık alın ve çok fazla araştırın. Özellikle şüpheli gördüğünüz, orada sizi dolandırmaya çalışan kişilerden de uzaklaşın.

Yabancılar neredeyse her şirketin sadece %49’una sahip olabilir. Buradaki tek istisna Amerikan vatandaşı olunması. Tayland-ABD Dostluk Anlaşması uyarınca Amerikalılar bir firmanın %100’üne sahip olabiliyor.

Ayrıca şu detayı da vereyim. Teknik olarak bakıldığında Tayland yasaları en az 30 milyon Baht yatırım yapıyorsanız yabancıların arsa almasına izin veriyor; lakin bu durum özel onay gerektiriyor ve izin verilen neredeyse yok.

Tayland’da Hangi Şehirlerde Kira Getirisi En Yüksek?

ŞehirFiyat-Gelir Oranı
Bangkok27.8
Phuket24.2
Pattaya22.8
Koh Samui18.6
Hua Hin12.9
Chiang Mai11.6

Kıyaslama yapmak isterseniz Bangkok şehir merkezinde 1 yatak odalı Daire’nin aylık ort. fiyatı Numbeo verilerine göre 21.500 ฿ olurken İstanbul’da 32.000 ฿ gibi düşünebilirsiniz.

Bangkok

Başkentler her zaman en güvenli yatırım aracı olara bilinir. Elbette bu Bangkok’u bu kapsamın dışında tutamayız. Sukhumvit Road ve Sathorn gibi popüler mahallelerdeki evlerin sürekli olarak yüksek doluluk oranları vardır. Kira getirisi açısından da oldukça avantajlı lokasyonlardır. Buralarda özellikle metro istasyonuna yakın evler daha yüksek kira getirisi sağlayabilir. BKK, Forbes tarafından en çok ziyaret edilen şehirler listesinde üst üste 4 kez zirvede yer almıştı.

Phuket

Phuket, Tayland’da en güzel plajları ve turizm sektörüyle bilinen popüler tatil yerlerinden birisidir. Tayland adalarına yakınlığı ile özellikle yabancı turistlerin uğrak noktalarından olup Bali gibi şehirlere de kısmen de olsa yakındır. Üstelik havalimanına sahip olması ulaşım açısından da avantaj sağlamaktadır. Phuket’te kiralık mülklere olan talep genellikle yüksektir, hatta burada villa kiralama gibi daha lüks taleplerin olabileceğini de unutmayın.

Phuket’te; Laguna, Surin Beach, Bangtao Beach ve Layan gibi popüler turistik bölgelerdeki evler yüksek kira getirisi getirebilir. Bu bölgelerdeki havuzlu villalar ve büyük daireler, hem turistler hem de uzun süre Tayland’da kalmayı seçenler için tercih ediliyor.

Pattaya

Pattaya‘nın kiralık ev piyasası bazı konular Phuket’e benzerdir; çünkü gece hayatı Phuket gibi yoğun olduğu için talep yüksektir. Jomtien Beach ve Pratumnak Hill gibi popüler turistik bölgelerdeki mülkler yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Buradaki rezidansları görünce siz bile şaşıracaksınız.

Chiang Mai

Chiang Mai, Tayland’ın ikinci büyük şehridir ve başkent ile ulaşımı çok kolaydır. Yüksek kira getirisi genellikle şehir merkezinde yüksektir; ancak diğer Tayland şehirlerine göre biraz daha az kira getirisi size sunabilir. Elbette bu demek değil ki buradan yatırım yapılamaz. Bu tamamen sizin talep ve isteğinize göre değişkenlik gösterir.

tayland-havuzlu-ev
Evin havuzundan örnek bir görüntü. Görsel Kaynak: YouTube

Tayland’da Ev Satın Almanın Riskleri Nelerdir?

1. Arazi mülkiyeti kısıtlamaları: Yabancıların oturum izni olsalar bile Tayland’da arazi sahibi olmalarına izin verilmez. Yani arsa almak için çok fazla ve farklı yöntemleri denemeniz gerekiyor.

2. Dolandırıcılık: Tayland’da iyi ve güvenilir bir emlakçı bulmak bizler için oldukça zorlu bir süreç. Bu yüzden yatırım yapmadan önce avukat ya da emlakçılardan tüm belgeleri görmeyi isteyin. Sadece evin fotoğraflarına bakıp karar vermeyin!

3. Sel: Bazı evler fiyatlarının da düşük olmasıyla anlayabileceğiniz üzere sel riski taşıyan bölgelerde yer alabilir. Satın alma işlemi yapmadan önce evin konumunu bakıp buna göre değerlendirin.

4. Kiralık Ev Piyasası: Tayland’daki evleri Türkiye’deki ev fiyatları ile kıyaslamayın. İstanbul’da her ay kiralık ev fiyatları artarken burada sabit kalabiliyor.

5. Altyapı: Tayland genelinde altyapı bazen ciddi bir sorun oluşturabilir. Evi kiraya vermeseniz bile örneğin siz Türkiye’deyken evinizi su basmanızı istemiyorsanız altyapıları inceleyin. Özellikle böcek ve ilaçlama konusunda dikkatli olun.

6. Aylık Ödemeler: Eviniz ile ilgili belirli dönemlerde bakım masrafları ve aidat gibi ek ücretleri kontrol edin. Emlak vergisi sanırım yıllık olarak ödeniyor ve Türkiye’ye göre düşük. Evin devri sırasında ayrıca %0,5 oranında damga vergisi alınır. Bir ev satın alındıktan sonraki 5 yıl içinde satılırsa, %3,3 oranında bir vergi ödenir. Bu vergisi ödenirse, damga vergisi ödenmesi gerekmez. Devletin kiralardan aldığı vergi de genellikle %5’i geçmiyor.

7. Bürokrasi: Tayland’daki işlemlerin yavaşlığı sizi sinirlendirebilir bunu bilerek yatırım yapın.

8. Siyasi Sorunlar: Ülke her ne kadar dışarıdan sorunsuz gibi görünse de yaklaşık 10 yıl önce askeri darbe olduğunu unutmayın.

9. Arz/Talep: Son yıllarda yapılan yeni ev projeleri ile bazı bölgelerde konut şişkinliği olabilir, lütfen bunları analiz ederek yatırım yapın.

Sonuç olarak, Türk yatırımcıların Tayland’da ev satın alırken bu ve bunun gibi riskleri dikkatlice değerlendirmeleri önemlidir. Yılda sadece 1-2 aylığına gidip bunun için ev satın almak ne kadar doğru onun yorumunu size bırakıyorum.

Tayland’da Bir Evin Fiyatı Ne Kadar?

Tayland’da bir evin fiyatı, her yerde olduğu gibi konuma ve diğer özelliklere bağlı olarak değişmekte olup kırsal alanlarda küçük bir ev için 1 Milyon TL’den az bir fiyata konut sahibi olabilirsiniz.

Not: Bu yazıda yer alan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi yerine geçmez.

Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)
Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir