WordPress Site Hızlandırmak İçin 15 Adım (Eklenti Önerileriyle)

» » WordPress Site Hızlandırmak İçin 15 Adım (Eklenti Önerileriyle)

5 dakikada okuyabilirsiniz

wp-site-hizi

Özel yazılımlarda site hızını çözme işlemlerindeki süre ve maliyet WordPress’e göre biraz daha maliyetli olabilir. WordPress kullanıcıları ise hem SEO’da başarılı olabilmek hem de kullanıcılarına daha hızlı siteler sunmak için bu yazımda belirttiğim site hızlandırma taktiklerini uygulayabilirler.

Dikkat: Site hızınızın düşük olması, müşteri kaybı yaşamanıza neden olabilir.

Site hızıyla ilgili bazı önemli istatistikler;

Google’a göre site hızı resmi sıralama faktörüdür.

Mobil sayfalarda yüklenme süresi 3 saniyeden uzun süren siteler ziyaretçilerinin %53’ünü kaybediyor.

Mobile First Indexing için de sayfa hızı önemli faktörlerden.

Google Page Insights aracından çıkan sonuçlarla sitenizi daha iyi hale getirebilirsiniz. Ayrıca Google Page Speed sonuçlarından çıkan hatalar ve uyarılara (Statik öğeleri verimli bir önbellek politikasıyla yayınlayın veya Resimleri yeni nesil biçimlerde yayınlayın vb) mutlaka bakmak gerekiyor. Ayrıca site hızınızı test edebileceğiniz araçlar üzerine yazdığım makaleye göz atabilirsiniz.

1. Hosting Seçimi

Kaliteli ve müşteri yorumları ile teknik destek konusunda sıkıntı yaşamayacağınız bir hosting firması seçmelisiniz. Firmanın sunucularının hangi ülkede olduğu (Türkiye lokasyon vb) , İşlemci, RAM, SSD, Litespeed gibi birçok değişkene göz atın. Bazı firmalar özel yapılandırmalarla WordPress Hosting paketleri de satmakta. Bu paketlere de göz atarak siteniz için en uygun Hosting’i seçebilirsiniz. Yıllardır kullandığım ve hiç sorun yaşamadığım Hostgator firmasını önerebilirim.

2. Tema

WordPress’in default temaları hız konusunda iyi durumdalar. Elbette bunlar sizin ihtiyaçlarınızı karşılayamazlar. WordPress teması satın alırken mutlaka hızına ve performansını ölçün. Temadaki gereksiz ve kullanılmayacak kodlardan arının.

Temanın ayrıca demo versiyonlarını kontrol ederek GTmetrix ve Google Mobil Uyumluluk testine sokarak mobil uyumluluğuna da göz atın. Opsiyonel olarak Lighthouse eklentisiyle de testlerinizi yapabilirsiniz.

gtmetrix-puanlari
GTmetrix puanlarına mutlaka bakın.

WooCommerce projelerinde ise daha titiz davranılmalı ödeme/sepet sayfalarındaki hızlar da mutlaka kontrol edilmelidir. Kullanmadığınız temaları da FTP’de tutmaya gerek yok 🙂

3. WordPress Cache Eklentisi

WordPress’te site hızında en çok etki edeceklerden birisi de cache eklentileridir. Bunların birçoğu ücretsiz ve inanılmaz optimizasyonlar yapıyorlar.

WP cache eklentileri;

Gerekli ayarları yapın ve eklentileri etkinleştirin bu kadar.

litespeed-cache
LiteSpeed Cache eklentisinden görünüm.

4. CDN Kullanımı

CDN temel mantık olarak size CSS veya resim gibi dosyaları bulunduğunuz bölgeye en yakın sunucudan göndererek daha hızlı web deneyimi sunar. Ücretli/ücretsiz birçok WordPress CDN eklentisi bulunuyor.

cdn-kod
CDN kullanımından örnek.

5. Resimleri Optimize Edin

Resimleri sunucunuza yüklerken bazen mobil cihazlarda açılması zor olacak MB büyüklüğünde resimler olabilir. Bunları resim sıkıştırma programlarıyla düzeltmelisiniz. Bazı eklentiler siteye eklediğiniz tüm resimleri otomatik olarak sıkıştırabilir.

WordPress resim sıkıştırma eklenti önerisi;

6. Veritabanı Optimizasyonu

WP sitelerde veritabanları spam yorumlar, tablolar veya kullanılmayan eklentiler gibi birçok veri yüzünden şişebilir. Yeni yazıyı sürekli taslak olarak yeni sürümünü kaydettiğinizde örneğin 10 defa kaydederseniz bu kayıtların 9’u veritabanında kayıt ediliyor.

db-optimizasyonu
Database’de gereksiz verileri saklamayın.

Bu tür durumlarda birçok eklentinin premium sürümü veritabanını da optimize edebiliyor. Ben size ekstra WP veritabanı optimize etme eklentisi olan WP Optimize’yi öneririm. Tüm gereksiz verileri kaldırarak MySQL tablolarınızı düzenleyerek potansiyel tasarrufları listeler.

7. LazyLoad

Ziyaretçileriniz sayfanızda gezerken sadece scroll yaptıkça resimlerin gösterilmesini sağlayarak sitenizi hızlandırabilirsiniz. Bu ayrıca kullanıcılarınızın daha az veri tüketmesini sağlayarak bant genişliklerini korur. WP LazyLoad eklentisi isterseniz jQuery Image Lazy Load öneririm. Kullandığınız temalarda mevcut Lazy Load varsa ekstra eklentiler sıkıntı çıkarabilir.

8. WP Eklentileri

Tema üzerinde yapmanız gereken değişiklikler için örneğin bir Google Analytics kodu ekleme gibi işlemler için eklenti kurmayın. Bunun yerine temanın dosyaları üzerinden bu işlemleri yaparsanız daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Kısacası ne kadar az eklenti o kadar site hızına katkı! Kendi testlerinizi yaparak size en çok katkı sağlayan eklentileri kullanabilirsiniz.

wordpress-kullanilmayan-eklenti
Kullanmadığınız eklentileri silin.

9. HTTPS Kullanımı

Gerek güvenlik gerekse HTTP/2 desteği ile sitenize yeni bir SSL sertifikası almayı düşünebilirsiniz. SSL kurulumu yaparken ek eklenti kullanmayın ve yönlendirmenin doğru çalıştığından emin olun.

htaccess-ssl
SSL kullanın ve yönlendirmeleri kontrol edin.

10. HTML, CSS ve JS Dosyaları Küçültün

Sitenizde ilgili dosyaları sıkıştırdığınızda HTML, CSS ve JS (boş satırlar veya yorum satırları gibi) sayfa daha iyi duruma gelecektir. SEMrush’ın yaptığı araştırmaya göre sitelerin yalnızca %32’sinde JS ve CSS dosyaları sıkıştırılmış, bu yüzden rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

css-sikistirma
Sıkıştırılmış sayfa örneği.

11. PHP Son Sürümüne Yükseltin

PHP sürekli gelişir ve değişir, bu yüzden PHP sürümünüz ne kadar yeni olursa sitenizde o kadar hızlı olacaktır. Hızlı olmasının yanı sıra size ekstra güvenlik önlemleri de katacaktır.

php-versiyon
PHP versiyonunuz güncel olmalı.

12. Yönlendirme Sayısını Minimuma İndirin

Sayfalarınız birbirine sürekli olarak araya bir yönlendirme girerek yönleniyorsa bu site hızınızda sorunlara neden olacaktır. Kullanıcılar yeni sayfaya erişmeye çalıştığında araya 301 veya 302 gibi yönlendirme girecektir, bunların sayısını olabildiğince minimuma indirebilirsiniz.

13. WordPress Son Sürüm Kullanın

Sununuzun güncel yazılımlarla çalışmasının yanında kullandığınız CMS’lerin de güncel olması gerekli. Yeni WP veya eklenti güncellemeleri hataların giderilmesi ve güvenlik açıklarının kapatılması gibi sürümleri içerdiğinden sitenizin verimli çalışmasını sağlar.

wordpress-son-surum
WP son sürümü kullanın.

14. Sunucu Yanıt Süresini Kısaltın

Sitenizin yüklenmesi tamamlanması için ne kadar çok istek gerekirse sayfanın açılması o kadar uzun sürecektir. İsteklerin sayısını olabildiğince en az seviyeye indirin.

  • Sayfada gösterilen yayının sayısını azaltın (açılışta 50 içerik göstermeyin vb),
  • Uzun içeriklerinizi sayfalara bölün,
  • Yorumlarınız çoksa bunların hepsini listelemek yerine onları sayfalara bölün,
  • Kalıcı olarak kullanmadığınız eklentileri kaldırın,
  • Gerekmedikçe ekstra font kullanmayın.

15. Videoları Sunucuya Eklemeyin

Çok zorunda kalmadıkça sunucunuza video veya ses dosyalarını yüklemeyin. Bu durum hem size ekstra bant genişliğine hem de hosting şirketinize fazladan para ödemenize sebep olabilir. Sitenizi yedeklerken dosya boyutlarını arttırabilir. Bunun yerine YouTube, Vimeo veya SoundCloud vb. kullanabilirsiniz. Buralara ekleyeceğiniz videoları sorunsuzca direkt yazınıza ekleyebilirsiniz.

sunucu-bant-genisligi
Sunucu özellikleriniz bu durumdan etkilenebilir.

Mobil ve Masaüstü PageSpeed Puanlarım Neden Farklı?

Masaüstü kullanıcıları daha güçlü cihaz ve internet bağlantıları kullanır; mobil kullanıcılar ise tam tersine daha düşük internet bağlantısı ve zayıf cihazlara sahiptir.

Ayda bir kendinize SEO görevi olarak bunu tanımlayın ve sitenizi düzenli kontrol altında tutun. Google Analytics datalarını kullanabilirisiniz; lakin size sitenin belirli bölümlerini küçük bir yüzdeyle sunarak Analytics data sunar. Bunun yerine manuel incelemeler yapın.

Makelede yer alan bilgilerin yanı sıra premium DNS servisleri kullanımı, Gzip, Hotlink’in kullanılması, Gravatarların devre dışı bırakılması, .htaccess dosyalarınızdaki gereksiz kalabalıktan kurtulabilirsiniz. Belirttiğim işlemleri yapmadan önce yedek almayı ve ileri düzey optimizasyonlar için bir yazılımcıyla çalışabileceğinizi unutmayın.

Faydalı Kaynak;

Kinsta.com

Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)
Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)

10 Replies to “WordPress Site Hızlandırmak İçin 15 Adım (Eklenti Önerileriyle)”

  1. Merhaba Samet bey yazı için teşekkür ederim.
    Makalenin son satırlarında verdiğiniz bilgiler doğrultusunda yani ;
    Mobil ve Masaüstü PageSpeed Puanlarım Neden Farklı? Cevabı tam net açıklanmamış şahsımca. ..
    Bahsettiğiniz gzip, hotlink ve htacces de eklenmiş olan komutlar birebir sunucu tabanlı optimize işlemleri olduğu için optimizasyona katkısı ve performansı olacaktır. Ama siz tam tersini iddia etmişsiniz. Yani 2 farklı tarayıcı arasındaki puan düşüşlüğü ve site hızına etki eden performans bunlarla ilgili değildir diye düşünüyorum ..
    Bunlarla ilgili olsaydı ben 3 aydır teknobilimadami. com websiteme uğraşıyorum, muhakkak verim alırdım hocam. Ya da ben yanlış birşey yapıyor da olabilirim emin değilim. Çünkü pagespeed de mobil 70 fakat web 98 lerde…
    Neden diye araştırıyorum. Çözemedim.
    Rica etsem bana bu konuda yardımcı olur musunuz?

    1. Merhaba,
      Evet gzip faydalı yazıda biraz daha düzenleme yaptım sanırım net anlatamamışım durumu. Örneğin mobile geçince masaüstündeki kodlar da çalışıyor olabilir ve bunlar haliyle gereksiz kalabalık oluşturur. Aslında pagespeed aracındaki hatalara bakarak optimize etmeniz gereken kısımlara bakabilirsiniz. third party araçlara ait kodlar varsa ve bunlardan kullanmadıklarınız bulunuyorsa bu kodları kaldırabilirsiniz. Fontlara vs. bakabilirsiniz.

  2. Selamlar, buradaki litespeed cache, wp-optimize ve wp super minify eklentileri kombin çalışıyor mu yoksa alternatif olarak mı söylediniz acaba?

    1. Selam Ragıp,
      LS cache, cache ve .htaccess üzerinde değişiklik yapıyor mesela kombin olarak çalışabilirler; ama hepsini bir arada bulunduran eklentiler daha mantıklı bir seçim olabilir ve yedek almayı lütfen unutmayın.

    1. Selam,

      Aslında burada olanların birçoğunu özel yazılımlara da uygulayabilirsiniz. Lazy load, imajları sıkıştırma, JS & CSS optimizasyonlarıyla puan yükselecektir.

  3. Sevgili Samet Merhabalar,

    Harika bir yazı olmuş, blog içerikleriniz çok faydalı öncelikle teşekkür ederiz! Yeni bir wordpress eklentisi dolaşıyor çeşitli forumlarda, “PageSpeed Ninja” diye, gerçekten bazı sitelerimde kullandım; güzel işler çıkarıyor.

      1. Evet Samet hocam, pagespeed 100/100 aldım bir sitede… Ancak her sitede maalesef aynı etkiyi göstermiyor.

        İyi günler dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir