Google’da gözükmemesini istediğiniz veya başka birçok sebepten (dizin durumu vb) içeriklerinizi noindex etiketiyle dizinden kaldırabilir ve hariç tutabilirsiniz. Bunun için ufak bir kod satırı gerekiyor.
Bilgileri öğrenmeye hazır mısınız?
Noindex Nedir?
Noindex etiketi, sitenin meta bilgisine yerleştirilir ve arama motorlarına belirtilen sayfaların dizine eklenmemesi ve durdurması komutu verir.
Noindex etiketi follow veya nofollow ile beraber kullanılabilir. “noindex, follow” ile etiketlerseniz sayfayı dizine eklenmez ama linkler varsa takip edilir. “Noindex, nofollow” ile beraber kullanılırsa hem dizine eklenmez hem de linkler takip edilmez.
Noindex Nasıl Yapılır ve Nereye Eklenir?
<head> etiketi arasına;
<meta name=”robots” content=”noindex” />
HTML etiketini kaynak koduna eklemeniz yeterlidir.
Bing ve Google gibi arama motorlarının botları bu meta etkiketini gördükleri sayfada dizine eklenmeyi sayfaları taradıkça bırakacak ve dizinden çıkaracaktır.
Uyarı: Google yaptığı açıklamayla beraber Robots.txt dosyasındaki talimatları geçersiz kılacağını da bildirdi.
WordPress Noindex Nasıl Verilir?
WordPress sitelerde Yoast SEO eklentileri kullanıyorsanız bunu yapmak oldukça basit. Herhangibir sayfa/yazıya girin ve ardından resimdeki gibi dişli çarka tıklayıp “No” seçin.
Hepsi bu kadar WordPress sitenizdeki sayfanız artık Noindex ile işaretlenmiştir. Bunu tekrardan kaynak koda girip kontrol edebilirsiniz. Diğer eklentilerin kendi ayarlarının olduğunu unutmayın.
WordPress’te resimlere de noindex verebilirsiniz.
X-Robots Tag Noindex Eklenmesi
Apache sunucularda HTTP istekleriyle başlıkların değiştirilmesi ve bazı komutların uygulanması mümkündür. Bu şekilde bazı dosyaların dizine eklenmemesini isterseniz aşağıda yer alan komutları .htaccess dosyasına eklemelisiniz.
Örneğin sitedeki ön ekinde seo olan tüm .jpg uzantılı resimlere X-Robots Etiketi ile noindex verilmesi;
Yukarıda ben .jpg uzantılara noindex verdim siz GIF, PNG veya PDF dosyalarına da noindex verebilirsiniz.
<FilesMatch “.doc$”>
Header set X-Robots-Tag “noindex, noarchive”
</FilesMatch>
Yaptıklarınızı test etmek için HTTPS Headers aracını öneririm.
Dikkat: X-Robots-Tag HTTP üst bilgi spesifikasyonları kullanımı teknik bilgi gerektirdiğinden çok dikkatli olun ve bir uzmandan yardım alın.
HTML dosyalarınıza noindex vermek için X-Robots Tag yerine <meta name=”robots” content=”noindex” /> kullanmanızı öneririm.
Hangi Sayfalara Noindex Verilir?
- Telif hakkına sahip sayfalar,
- Yinelenen içerikler,
- Kopya sayfalar,
- Boş sayfalar,
- Arama sonuç ekranları,
- Etiket sayfaları gibi birçok sayfa.
Kısacası istediğiniz tüm sayfalar 🙂
Not: SEO’da trafik getirmesi ve indexlenmesi gereken sayfanın canonical‘i noindex ise bunu düzeltmeyi düşünebilirsiniz. Google’a karışık sinyaller vermemeye çalışın.
Noindex’in SEO’ya Faydaları
Yinelenen içerikleri Google’a göstermemek için noindex kullanabilirsiniz. Bu sayede katma değeri düşük içeriklerin üretimini de engelleyip dizininizi daha kaliteli hale getirebilirsiniz. Sadece dönüşüm sağlamak amacıyla açılmış özel Landing Page tasarımına sahip sayfalar da isteğe bağlı olarak dizine eklenmemesi istenebilir.
Google’a karşı tutarlı olun. Bir sayfayı sürekli noindex verip tekrardan indexlenmesini Google’dan istemeyin.
Noindex verdiğiniz sayfaların Google’dan kaldırılmasını istiyorsanız o sayfaların Robots.txt ile engellenmediğinden emin olun. Googlebot o sayfalara ulaşamadığı sürece Robots.txt ile engellense bile dizinde kalmaya devam edebilir. Tarama bütçesiyle karıştırılmamalıdır.
noindex is an indexing directive, it doesn’t control crawling.
— ? John ? (@JohnMu) 24 Mayıs 2017
Noindex’li Sayfaların Bulunması
Google Search Console > Dizin > Kapsam altında Gönderilen URL “noindex” işaretli sayfalarınız varsa burada onları görebilirsiniz.
Çözümü veya düzeltilmesi için noidex’i sayfanızdan kaldırın ve yeniden Google’ın sayfayı taramasını bekleyin. Daha fazla bilgiyi Google Search Console hataları çözümü makalemde bulabilirsiniz.
Bununla beraber Ahrefs veya Deepcrawl gibi araçlarla da detaylı raporlar edinebilirsiniz.
Noindex hataları ve sorunları, çözümü en kolay sorunlardan biridir; çünkü tek satırlık kodların kaldırılmasıyla sorun ortadan kalkabiliyor.
Faydalı Kaynaklar;
https://developers.google.com/search/reference/robots_meta_tag?hl=tr
Merhaba,
Bizim 4 adet internet sitemiz var geçen ay yükledik hala noindex hatası alıyoruz.
Bazı sayfalar eklenmiş, manuel olarak search consoledan ekleme yaptırıyor.
İyi Çalışmalar.
Merhaba, tekrar validate işlemi yapabilir misiniz? Bazen yeni oluşturulmuş sayfalardaki noindex’in kaldırıldığını görmesi Google’ın uzun sürebiliyor.