Site Haritası Nedir ve SEO’da Ne İşe Yarar?

» » Site Haritası Nedir ve SEO’da Ne İşe Yarar?

4 dakikada okuyabilirsiniz

sitemap-seo

Site haritaları üzerine bilinenleri ve çok az bilinen konuları bir araya getirdim. En iyi uygulamalar neler ve hangi hatalar yapılıyor gibi konulara bu makalemde değineceğim.

SEO konusuna girmeden önce site haritasının tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatmak istiyorum.

Site Haritası Nedir?

Site haritası, tarayıcılar ve arama motoru botları özelinde sitelerin daha kolay anlaşılması ve dizine eklenmesi için oluşturulmuş sayfalardır.

Site Haritası Ne İşe Yarar?

Site haritalarının yardımıyla içeriğinizi arama motorları daha hızlı görebilir ve indexleyebilir. Bu içerikleriniz; makaleler, resimler ve videolar gibi bölümleriniz olabilir. Kısacası Google’ın işini kolaylaştırır.

Statik site haritalarını manuel kontrol etmek zor olacaktır, bu yüzden dinamik site haritaları kullanabilirsiniz.

Site Haritalarının SEO’ya Faydaları

  • Hızlı index: Google vb. arama motorları sayfalarınızı daha hızlı bulabilecekler. Bu sayede de dizine ekleme işlemleri daha hızlı gerçekleşecektir. Özellikle Google Haberler için özel sitemap oluşturulması önerilmektedir.
  • Kolay dizine eklenme: Daha derinlerde olan alt sayfaları kolayca Google’ın bulmasına yardımcı olur. (Elbette diğer arama motorlarının da…)
  • Dizindeki sayfaların izlenebilmesi: Google Search Console’a eklenen site haritalarıyla URL takibi ve olası hataların tespiti daha kolay olacaktır. Hangi sayfalar 200 ya da 404 statu kodu gösteriyor gibi.

Ayrıca site haritaları SEO’nuza doping etkisi yapmayacaktır; ancak faydalı olacaktır.

Site haritalarının sıralama faktörü olmadığını unutmayın. URL’lerinizi site haritalarınıza eklemeniz sıralamanızın yükseleceği anlamını taşımayacağını şimdiden söylemek istedim.

Site haritalarının tam olarak ne işe yaradığını ve SEO konusunda nasıl yardımcı olduğunuzu anladınız. O zaman teknik konulara inmeye başlayalım!

Site Haritasını Tüm Siteler Kullanmalı mı?

Her sitenin mutlaka site haritasını kullanması elbette gerekli değildir. Ayrıca site haritasının uzantısı illaki sitemap.xml gibi uzantı da olması gerekmiyor. RSS ile veya samet-blog.xml gibi isimlerle/farklı uzantılarla da site haritalarınızı oluşturabilirsiniz.

Sitenizin içeriğini sıklıkla değiştiriyorsanız mutlaka site haritalarını kullanın.

Hangi sitelerin site haritasına ihtiyacının olması gerekmez:

  • Tek sayfalık siteler,
  • Portföy siteleri,
  • SaaS uygulamaları.

Yeni web siteleri, arama motorlarının kendilerini bulmaları ve dizine eklemeleri konusunda site haritası kullanmayı düşünebilirler.

Binlerce, milyonlarca sayfaya sahip siteniz varsa burada elbette site haritalarını kullanın!

site-haritasi
Örnek site haritası kullanım şekli.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

WordPress tabanlı bir siteniz varsa bu eklentiyle çok kısa sürede site haritalarınızı oluşturabilirsiniz. (En iyi eklentilerden biri) Eklenti aktif olduktan sonra www.siteadiniz.com/sitemap.xml gibi bir adreste URL’yi bulabilirsiniz. Yoast SEO eklentisinin de kendi içerisinde bir site haritası var bunu da kullanabilirsiniz.

XML site haritasında ayarlar nasıl olmalı derseniz aslında bu yazımdaki önerileri okuyarak istemediğiniz URL’leri site haritalarınızdan hariç tutmayı deneyebilirsiniz.

WP haricindeki siteler ise XML harita oluşturucu (online sitemap oluşturucu) ile kolayca bunu yapabilirler. Bu konuyla ilgili teknik bilginiz yoksa bir yazılımcıyla görüşerek bu sorunu çözebilirsiniz. Joomla gibi CMS’lerde de ilgili eklentileri bularak bu dediklerimi yapabilirsiniz.

Örnek Site Haritası Oluşturulması

ornek-site-haritasi
Örnek site haritası.

Yukarıdaki verdiğim örneğin yanı sıra dilerseniz site haritalarınıza <changefreq> ve <priority> değerlerini de ekleyebilirsiniz. Google’dan John Muller’in yaptığı açıklamaya göre ise Google önceliklendirme değerini (<priority>) göz ardı ediyor. Ayrıca site hartitalarınızı Gzip yöntemiyle sıkıştırabilirsiniz.

Düzenlenme tarihlerinizi gerçekten o sayfada kayda değer bir güncelleme yaptıysanız bunu belirtmenizi öneririm.

Sitemap Sınırları ve Limitleri

Site haritalarında bazı limitler bulunuyor, bunlardan bazıları;

  • Resimler için oluşturulan site haritalarında max 1.000 URL ekleyebilirsiniz,
  • Her site haritası 50.000 URL içerebilir ve 50 MB max. boyutu olmalıdır.

Sitemaplerinizi bu sınırlar dahilinde bölmeyi düşünebilirsiniz. CDN firmalarından resimlerinizi çekiyorsanız, resim URL’lerinizin illaki sitenizin olduğu dizinde olmasına gerek yok, CDN’i ilgili konsoldan doğrulama yaparak kullanabilirsiniz images sitemap’lerde.

Hangi Tür Site Haritaları Var?

  1. Makale, Sayfa & Blog,
  2. Ürün,
  3. Resimler,
  4. Google Haberler,
  5. Dil Sayfaları,
  6. Videolar,
  7. Mobil.

Gibi birçok konuda özel site haritaları oluşturabilirsiniz. Bunların nasıl oluşturulacağını tek tek yazmak istemiyorum makalemin en altında yararlanabileceğiniz kaynaklardan sınırlara ve teknik detaylara ulaşabilirsiniz.

Site Haritalarında Olmaması Gerekenler

Aşağıda belirteceğim bölümleri site haritanızda bulundurmamanızı öneririm;

  • 301, 302 gibi yönlendirilmiş sayfalar,
  • 404 hatası veren sayfalar,
  • 500 Sunucu hataları,
  • Canonical‘i yanlış olan sayfalar,
  • İndexlenemeyen bölümler,
  • PDF’ler,
  • Robots.txt ile engellenen bölümler,
  • Noindex’li sayfalar,
  • Yinelenen içerikler,
  • Anlamsız filtre sayfaları.

Google Search Console ve Site Haritaları

Oluşturduğunuz site haritalarını Google Search Console’a ekleyebilirsiniz. Bu sayede URL’lerinizin hangilerinin hata verdiğini, dizin durumu vb. birçok detayı öğrenebilirsiniz. Google’ın yanı sıra Yandex Sitemap Validator ve Bing Site Haritalarını da deneyebilirsiniz.

Blogger tabanlı siteler ise “atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500” kısmını Search Console’a yükleyerek site haritalarını gönderebilirler/test edebilirler.

SC’ye eklenen linklerin işlenmesi ve dizine eklenmesi zaman alacaktır, bu süreçte sabırlı olmanız gerekiyor.

indexlenme-orani
Indexlenme oranları Search Console.

Site Haritaları Hataları: Beklemede, Getirilemedi vb.

Site haritalarınızı SC’ye eklediğiniz zaman bazı hatalar/sorunlar olabiliyor. Bu sorunlara ben kısaca alttaki videomda değinmeye çalıştım; ama her sorun site özelinde olduğu için tam bir cevap veremiyorum. Site haritalarınızda bir sorun/hata varsa bana bu konu altından durumu belirtebilirsiniz.

Site haritası Getirilemedi hatası (HTTP Hatası) için siteniz yeni açılmış olabilir veya sitenizin Robots.txt’sinde daha önceden bir disallow komutu olup bunu Google henüz okumamış olabilir.

Arama Motorlarının Site Haritalarınızı Bulması

Bunun için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz;

  • Site haritalarınızın adreslerini Robots.txt’ye ekleyin,
  • Search Console gibi arama motorlarının web yöneticisi araçlarıyla onları bilgilendirin.

Site haritalarınızı da Ping servisleriyle pingleyebilirsiniz.

Robots.txt

Sitemap: https://www.siteadiniz.com/sitemap.xml
Sitemap: https://www.siteadiniz.com/sitemap2.xml
Sitemap: https://www.siteadiniz.com/sitemap3.xml

Yıllar önce çektiğim videom 🙂

Yararlı Olabilecek Bağlantılar

Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)
Samet Özsüleyman Samet Özsüleyman, ZEO'da SEO Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstatistikçi olan Samet; sıcak çikolatayı, yapısal verileri ve tarihi çok sevip, strateji oyunlarına bayılır. Ayrıca Tayland'ı çok sevmektedir :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir