Aileniz, çevreniz sizin SEO değil de başka iş yapmanızı istiyor; ama siz gerçekten bir SEO uzmanı olmak istiyorsunuz o zaman geriye doğru yaslanın ve okumaya başlayın…
Başkaları ne istiyor üzerine hayatınız kurmayın, siz ne istiyorsanız onu yapın.
“SEO nedir” kelimesini tam olarak idrak etmek için hatırlayalım; SEO, organik olarak tabir edilen arama sonuçlarındaki sitelerin görünürlüklerini ve trafiklerini etkileyen bir süreçtir. Başlıkta sadece Google yazdığına bakmayın elbette tüm arama motorlarında sıralamanızı/trafiğinizi arttırabilirsiniz :=)
SEO Uzmanı Nedir?
SEO uzmanı veya SEO danışmanı; arama motorları için siteleri optimize eder ve sayfaların sıralamasını iyileştirip siteye gelen trafiği üst düzeye çıkarmaya çalışan kişidir.
Uzmanlıkla benzer title’a sahip SEO Analyst’in ne iş yaptığını ve ne olduğunu da kısaca açıklamak istedim.
SEO Analyst Nedir?
SEO Analyst kısaca, web sitelerini gerek manuel kontrollerle gerekse SEO araçlarından faydalanarak arama motorları için daha iyi optimize eden, raporlar oluşturan ve uygun bir SEO stratejisi hazırlayan kişidir.
Sıkılmadan Okuyun
Bu başlığı görünce “ahh burada da mı okumak” geçiyor diyerek hemen sayfayı kapatmayın. SEO’da okumak bu işin başlıca yapı taşlarından. Gündemde neler olup bitiyor, başarı hikayelerinde neler paylaşılmış, Google blogundan hangi açıklamaları yapmış, patentlerde yenilik var mı gibi detaylara mecburen okumanız gerekecektir.
SEO Uzmanı Nasıl Olurum?
- Arama motorlarının çalışma mantığını anlayın,
- Temel SEO kavramlarını iyice tanıyın,
- SEO’nun gerçekten kullanıcı adına yararlı işler yapmak olduğunu unutmayın,
- Doğru SEO eğitimlerini ve kaynaklarını seçin,
- Anahtar kelime araştırmasını göz ardı etmeyin,
- SEO güncellemelerinden haberdar olun,
- Güvenilir SEO araçlarını kullanın,
- Paylaşıma açık olun ve içerik konularına hakim olun,
- SEO uzmanlarını takip edin,
- Son: Hiçbir zaman tam bu işi bitirdim deme!
SEO Uzmanları Ne İş Yapar?
SEO uzmanlarının amacı, organik sıralamada yer alabilmek için siteleri Google’ın (Yandex, Bing vs’de var elbette) sıralama faktörleri göz önüne alarak optimize etmektir.
SEO bir ana başlık bunu alt başlıklara ayırdığımızda ve ilişkili yerleri dahil ettiğimizde ince ayrıntılara girmeye başlıyorsunuz. İç ve Dış SEO, Local SEO, Teknik SEO, İçerik Pazarlaması gibi uzar gider…
SEO’yu buraya kadar kısa bir şekilde anlattığımı düşünüyorum, siz de anladıysanız daha fazla kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz ona devam edelim.
Ücretsiz Kaynaklar Var
SEO bilginizi geliştirmek için ücretsiz birçok kaynak bulunuyor. Her yazılan bilgiye de güvenmeyin ve uygulamayın; önce bir araştırın durumu deneyin hatta buna göre aksiyon alın ki algoritmalar ben bu yazıyı siteye girerken bile güncelleniyor olabilir. Özellikle geçmiş yıllardaki link building adı altındaki kötü uygulamaları denemeden önce bir kez daha düşünün.
Ücretsiz kaynakları nasıl ve nereden öğrenebilirim diyorsanız;
- Ahrefs,
- Moz,
- Google Support gibi.
Kaynakları takip ederek gündemden uzak kalmamış olursunuz.
Sitelerin yanı sıra Twitter’da da aktif olarak hesapları takip edebilirsiniz. Gerek Google çalışanları, bazı SEO uzmanlarını ve gerekse SEO araçlarının sitelerini takip ederseniz faydalı olabilir.
Türkçe ücretsiz kaynaklar olarakta her ne kadar kısıtlı içeriğimde olsa blogumu takip edebilirsiniz (ücretsiz kaynaklar)
Ücretli SEO Eğitimi
Elbette ücretsiz SEO öğrenebilmek yukarıda bahsettiğim gibi çok kolay; ancak bazen profesyonel eğitim de almak isteyebilirsiniz. Bunun için örneğin ben (zaman buldukça) Meet üzerinden kişisel özel SEO eğitimi veriyorum. Burada ödevler, özel dökümanlarla ve sizin tarafınızdan sorulan sorulara cevap vererek SEO öğrenme sürecini azaltabiliyorum. Bununla beraber Udemy var cüzi ücretler ödeyerek kurslardan faydalanabilirsiniz. (Ne kadar fayda sağlar tartışılır)
Tabi bu eğitimleri siz birebir uygulamadıktan, önem vermedikten sonra boşa para vermenizi önermem. Aynı üniversite sınavlarına hazırlanmak için özel ders alıp bu derslerde gördüklerini testlerle vs. uygulamamak gibi…
Uygulayarak SEO Öğrenin
Çok iyi şeyler okudunuz hafıza attınız. Peki bunları uyguladınız mı? Cevabınız hayırsa hemen şimdi denemeye başlayın!
Kendi Sitelerinizde SEO Denemeleri Yapın
Çok basit bir şekilde WordPress vb. hazır CMS kurarak blog yazmaya başlayabilirsiniz. SEO ile ilgili öğrendikleriniz bu blogda deneyin. CTR artışlarını görmek için başlık ve açıklamaları değiştirin, URL yapısını en uygun hale getirin, içeriklerini geliştirip nasıl sıralama aldıklarını kendi gözlerinizle görün.
Üstelik WordPress kurarsanız Yoast SEO gibi eklentilerle işiniz daha kolay hale gelecektir. Maliyetleri ise bedava WordPress + küçük bir Hosting olacaktır.
<konu-dışı>
Hakemlik yaptığım zamanlarda güzel bir söz vardı;
Hakemlik tecrübedir; yaşadıkça öğreneceksin. Bu sözün aynısı SEO’da da geçerli…
</konu-dışı>
Kendimden örnek vereyim, şuan bu yazıyı okuduğunuz blog bile aslında benim denemelerimin bir parçası. Örneğin SEO üzerine kullanıcılar adına faydalı içerikler üretsem nasıl dönüşüm elde ederim gibi. Şuan birçok sitede her türlü denemeleri gerçekleştirdiğimi belirtebilirim.
SEO Uzmanı Nerede Çalışır?
SEO uzmanı oldunuz diyelim ki peki nerede çalışacaksınız?
- Şirketlerde: Tek bir şirkete ait danışmanlık.
- SEO Ajanslarında: Birden fazla farklı sektörlere danışmanlık.
- Freelancer: Kendi halinizde firmalara destek verebilirsiniz.
Hiçbir deneyiminiz yoksa ve bir stajyer olarak bu işte yer almak istiyorsanız SEO Stajyeri olmak için ilanlara göz atabilirsiniz. Hatta SEO Content Editör olmak bile size bir şeyler katabilir.
Tek bir konusu olan şirkette çalışırsanız niche bir sektörde yer alırsınız çok farklı tecrübeler elde edebilir ve zamanınızı o siteye daha verimli harcayabilirsiniz.
SEO ajanslarında ise ekip arkadaşlarınız da SEO’dan anladığı için kendiniz daha fazla geliştirebilir ve farklı sektörlerden farklı müşterilerle SEO çalışmaları yapabilirsiniz.
Freelancer olarak ise çalışma saatlerinizi, müşterilerinizi kendiniz belirlersiniz.
SEO Uzmanında Hangi Yetenekler Olmalı
Burada belirteceğim yetenekleri daha fazlalaştırabilirsiniz; ama ben önemli olanları belirteceğim…
Analitik Düşünme Yeteneği
SEO’da işimiz verilerle peki bu verilerle nasıl konuşabilirsiniz? Anahtar kelime araştırmaları, yönlenen trafikler ve Google Analytics datalarını okuyabilecek analitik düşünceye sahip olmalısınız. Araştırma becerisi ise farklı SEO taktikleri kurgulamada size yardımcı olacaktır.
Ücretli SEO Araçları Kullanımı
Ücretli SEO araçlarını kullanımı noktasında (LRT, DeepCrawl, Ahrefs vb) bilgi sahibi olursanız, size verilen raporları az çok anlayabilir ve o araçların yardımıyla sayfalarca SEO analizleri çıkartabilirsiniz.
Search Console
Google Search Console ücretsizdir, bu yüzden bu aracı kullanma noktasında cüretli araçlara göre çok daha iyi durumda olmalısınız. Site haritaları, dizin kapsama sorunları vb. konuları göz ardı etmemelisiniz.
Temel düzeyde HTML
Javascript, CSS ve HTML konularında temel düzeyde bilginiz olması iyi olacaktır. Elbette bir coder olmanız beklenmiyor; ama derdinizi anlatacak düzeyde ilgili departmanla konuşabilmelisiniz teknik SEO sorunlarını. Kaynak kodlarını açınca az çok anlayabilmelisiniz. WordPress, Excell gibi kavramları da unutmamak gerekiyor.
Yabancı Dil Öğrenimi: İngilizce
Zorunda değilsiniz; lakin öğrenirseniz sizin için çok faydalı olur. SEO’da büyük bir kaynağın İngilizce yayınlandığını da belirteyim. Uluslararası webinarlarda vs. İngilizce bilmeniz konuyu kavramızda fayda sağlayabilir.
Kurumsal firmalarda İnsan kaynakları sizlere farklı sorular sorabilir; ama bu yeteneklere sahip olmanızı başlıca öneririm.
SEO İçin Hangi Okul?
SEO sektöründe çalışmak için illa üniversite mezunu olmanız gerekmez. (İş ilanlarında bu durum değişebilir) Zaten bu işin 2019’da bir okulu da yok.
Özel SEO kursları ve eğitimleriyle bu eğitim programları için sertifikalar verilir. Üniversitelerinde kesinlikle Bilgisayar ile alakalı bölümlerinden mezun olmaya gerek yok. Çok SEO uzmanı tanıyorum metalurji, tarih vb. bölüm mezunu olupta bu işi yapan (ki ben de İstatistikçiyim)
Son Olarak: Yeniliğe Açık Ol
Kendini sürekli olarak geliştir ve değiştir. Yeni güncellemeleri takip et, test domainlerinde bunları uygula başarılı örnekleri not et. Herşeyi oku ama herkese güvenip bunları uygulama. Öğrenmeye kesinlikle ara verme ve doğru olanı yap….
Okumanızı Öneririm;
https://medium.com/@mertazizoglu/seo-uzmani-olmak-b01daff92875
Harika bir yazı daha teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.