Yıllar boyunca WordPress’te birçok eklentiyi test etme fırsatım oldu. Aşağıda yer alan SEO eklentileri kesinlikle daha iyi SEO sonuçları almanızda yardımcı olacak gerekli ve önemli eklentilerdir. Hepsi ücretsiz olup, pro sürümleri de bulunmaktadır.
Sizin de beğendiğiniz SEO eklentisi varsa bunu bana yorumda lütfen belirtin.
1. Yoast SEO
Yoast SEO muhtemelen en çok kullanılan WordPress SEO eklentileri arasındadır. Yoast’ın elbette birçok özelliği var bunlardan en belirginleri arasında site haritalarını kolayca oluşturmayı sağlaması. Son zamanlarda yapısal veri işaretlemesini de eklentiye dahil etmişler.
İçerik pazarlamasında her ne kadar buradaki puanlara bağlı kalmamanız gerektiği konusunda şimdiden uyarsamda sizlere bir analiz veriyor. Anahtar kelimenizi ne kadar geçirdiğiniz, okunabilirlik skoru, meta title ve meta açıklama bölümlerini SERP’te görünecek şekilde ekleyebiliyorsunuz. Google bilgi grafiği ayarları, sayfanın noindex/nofollow özelliğini de yine hızlıca belirleyebilmeniz mümkün. Ayrıca arama motorları hesaplarını, breadcrumb ve open graph kodlarını otomatik olarak eklenti üzerinden bağlayabilirsiniz.
2. All in One SEO Pack
All in One SEO Pack, Yoast’tan sonra 2. en popüler WordPress SEO eklentileri arasındadır. Sade bir arayüze sahip ve ek özellik yöneticisi var. Google Analytics, varsayılan noindex ayarları ve web yöneticisi araçları gibi birçok alanı da kontrol edebiliyorsunuz.
Bazı özellikleri;
- XML site haritası,
- Otomatik veya manuel meta bilgileri,
- Kötü Bot engelleyici,
- Robots.txt yönetimi,
- Ücretsiz WooCommerce entegreasyonu,
- Canonical URL desteği gibi.
Modüler yapısı sebebiyle sadece istediğiniz ek özellikleri açıp kapatabilirsiniz.
Yoast mı All in SEO mu siz karar verin 🙂
3. Google XML Site Haritaları
Site haritalarınızı daha özenli hale getirmek istiyorsanız bu eklenti tam size göre. Hangi URL’nin site haritasında gözükmemesi gerektiği, öncelik değerleri ve frekans değerleri gibi birçok durumu bu eklentiyle yapabilirsiniz.
Not: Yoast gibi bir eklenti kullanıyorsanız birinden birini tercih etmeyi unutmayın.
4. XML Sitemap & Google News
Dinamik olarak XML site haritası oluşturmanızı sağlar ayrıca en önemli farkı Google Haberler için site haritası oluşturmada yardımcı olmaktadır. Google News Sitemap için “Publication Name” ve site haritasında hangi kategorilerin bulunabileceğini ayarlayabiliyorsunuz.
Mevcut haberlerin Basın Bülteni mi yoksa Opinion olarak mı eklendiğini de belirleyebilirsiniz. Sadece haber tabanlı ve Google News’e kayıt aşamasında/kaydolmuş sitelerin kullanmasını öneririm.
5. SEO Framework
SEO Framework ilk 2 sırada belirttiğim eklentiyle kıyaslanamaz. Acemi kullanıcılar için ayar ekranları bir hayli zor olabilir. Yazılar ve sayfalarda size çeşitli bilgileri bar panosuyla verebiliyor. Temel arama motoru ayarlarına sahip bir eklenti. Yapay zeka kullandığını da belirteyim. Ortalama eklenti puanında All in One SEO’dan da biraz iyi durumda.
6. Broken Link Checker
Eklenti sitenizdeki kırılan linkleri belirleyerek onları düzeltmenizi sağlar. Bu hem site içi hem de site dışına verdiğiniz linklerde size oldukça hızlı bir kolaylık sağlar. Admin panelde Araçlar kısmında eklentinin bulduğu sorunları görebilmek mümkün. 500 hataları, 404 ve 301 gibi yönlendirmeleri eklentiyle site genelinde ayırt edip görebilirsiniz.
7. All In One Schema Rich Snippets
All In One Schema Rich Snippets yapısal verileri sayfalarınıza eklemenize yarayan eklentidir. Tarifler, incelemeler, ürünler ve makaleler gibi konularda işaretleme yapabilirsiniz. Bana sorarsanız rakiplerine nazaran bir tık daha geri planda.
8. Rank Math
Rank Math, ünlü WP tema yapımcılarında birisi olan MyThemeShop tarafından geliştirildi. İçeriklerinizi optimize etme konusunda ve AMP & yapısal veri gibi hataları görmenizi sağlıyor.
Diğer özellikleri arasında;
- Akıllı yönlendirme yönetimi,
- Gelişmiş web sitesi analizi,
- 404 hataları gösterme ve düzeltme,
- Google SC entegrasyonu,
- Zengin Snippet’lar için yapılandırma,
- Anahtar kelime sıralama izle.
9. SEOPress
WordPress için basit, hızlı ve güçlü bir SEO eklentisidir. Aşağıda bazı özelliklerini paylaşıyorum;
- İçerik analizi,
- 301 & 302 yönlendirme yapabilme,
- Site performansını Google Page Speed aracıyla hızlıca ölçebilme,
- Ürün, makale, etkinlik ve video gibi yapılandırılmış verileri uygulayabilme,
- XML resim site haritaları,
- Sosyal medya hesapları entegrasyonu
10. WP SEO Structured Data Schema
Yapısal verileri özel olarak oluşturmak isterseniz bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Yazı/sayfa eklerken özel alanları doldurabilirsiniz. Manuel kullanımı biraz sizi zorlayabilir. Sadece yapısal veriler üzerine odaklanmış bir eklenti. Pro sürümünde alanlar otomatik doldurulabiliyor.
11. WP-PostRatings
İstediğiniz yere yıldız koyabilmenizi sağlıyor. Bu yıldızlarda farklı formatlara bulunup sitenizde istediğinizi kullanabiliyorsanız. Bazı önbellekleme eklentileriyle çalışmayabilir. Ayrıca schema.org işaretlemesiyle arama sonuçlarında yıldız gösterebilirsiniz. Eklentide bazı kısımları Türkçe’ye çevirmeyi unutmayın. Ben de bu eklentiyi kullanıyorum.
Hız ve performans ölçüm eklentilerini burada paylaşmadım onları ayrı bir makale olarak yazabilirim sadece WordPress SEO eklentilerini belirtmek istedim.
Senin favorin hangisi? :=)
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.