Google sitemi neden indexlemiyor? Bundan önceki yıllarda olduğu gibi bundan sonraki yıllarda da değişmeyecek SEO sorularından bir tanesi.
Sitenize organik yollardan trafik almak istiyorsanız mutlaka Google dizininde yer almanız gerekiyor. Burada yer almazsanız Google’dan trafik alamazsınız. Dizine eklenme aşamalarındaki sorunları çözmek ilk adım olmalıdır.
Sitemin indexini nasıl kontrol edeceğinizi bilmiyorsanız Google’a site:siteadiniz.com şeklinde arama yapmanız yeterlidir.
Yeni açılmış ya da manuel işlemden yeni çıkmış sitelerin bu konuda biraz daha temkinli olmaları ve acele etmemeleri gerekiyor. Haber siteleri gibi anlık içerik tüketilebilen içeriklerin de biraz geç indexlenmesi normal bir durumdur.
Sitenizin indexlenme sorununu çözecek bazı önerileri aşağıda bulabilirsiniz.
1-) Noindex
Hemen kaynak kodunuza bakın ve “noindex, nofollow” etiketinin sayfanızda yer alıp almadığına bakın. Bu kod satırını kaldırdığınızda dizine eklenmeniz daha kolay olacaktır.
WordPress siteler ise Ayarlar > Okuma > Arama motoru görünürlüğü kısmındaki işareti kaldırıldığından emin olun.
2-) Robots.txt Engelleri
Robots.txt dosyalarında yer alan komutlar yüzünden siteniz engelleniyordur ve bu yüzden arama motoru botları sitenize ulaşamıyor olabilir.
3-) Sunucu & DNS Problemleri
Siteniz çok geç açılıyorsa veya hiç açılamıyorsa Google sitenize erişim sağlayamaz. Ayrıca çok nadir olsada bazen sunucular Google IP’lerini engelleyebilir. Bunları sunucu yöneticinizle çözmeyi düşünün.
4-) URL Kaldır Aracı
Eski Google SC’de kalmış bir özellik olan URL kaldırma aracıyla sayfalarınız kaldırılmış olabilir.
5-) Güvenlik Sorunları
Güvenlik sorunları raporuna bakarak sitenizin güvenli olup olmadığını kontrol edin. Bu sorunlar sitenizin sıralamasını düşürebilir ve taramayı geciktirebilir.
6-) Manuel İşlem
İlk açılışı bu başlıkla açmak istemezdim ama maalesef indexlenmeme sebeplerinizden birisi Google’dan manuel işlem cezası almanız olabilir. :/ Search Console’dan manuel işlemler bölümüne göz atın.
7-) .Htaccess Kontrolleri
.Htaccess satırlarınızda indexlemeyi engelleyici komutlar yer alıyor olabilir. Sunucunuza erişip bu dosyanıza bakabilirsiniz. Sitenizin hem www hem de www’siz sürümlerinin tek bir etki alanından açıldığını kontrol edin.
8 -) Site Haritaları
Her sitenin SEO’yu düşünüyorsa mutlaka site haritasına sahip olması gerekir. Site haritalarının SEO’ya nasıl yardımcı olduğu ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz. Site haritanız yoksa hemen bir tane oluşturmayı düşünün.
9-) Yanlış Javascript Yapılandırmaları
Google Ajax veya Javascript tabanlı siteleri tarayabilir; fakat HTML sayfalara göre bu süre daha uzun olabilir. JS sayfalarınızda indexlemeyi engelleyen komutlar olup olmadığını kontrol edin.
10-) URL Parametreleri
URL parametrelerinin yanlış kullanılması dizine eklenmeyi zorlaştırabilir. Search Console‘daki parametrelere de mutlaka göz atın.
11-) Yinelenen İçerik
Sitenizden birden fazla URL’de aynı içerikleriniz varsa ve bunlar birbirini yineliyorsa bu Google’ın kafasının karışmasına sebep olabilir. Yinelenen içerik sorununu çözmek için 301 yönlendirmesi yapmayı düşünün.
12-) Search Console: Hariç Bırakıldı
Search Console’da Dizin > Kapsam ayarları bölümünde Hariç Bırakıldı hatalarını kontrol edin. SC Hataları için ilgili yazımı da okuyabilirsiniz.
13-) Google URL Inspection Tool
Google URL denetleyici aracıyla sitenizi tarayın ve Google’ın nasıl hareket ettiğini öğrenin. Alacağınız yanıt doğrultusunda aksiyon alabilirsiniz. Tabi sitenizi öncelikle Search Console’a eklemeniz gerekiyor.
Dışarıdan bir gözle yukarıda belirttiğim konulara rağmen ezbere indexlenmeme sebeplerini söylemek oldukça zordur. Bu konuda bir SEO uzmanından yardım alabilirsiniz.
Faydalı Kaynaklar;
Teşekkürler güzel bir konu olmuş faydalı.